|
天天带你学
搜名师、科目

操作成功!

操作失败!

首页高考知识点英语知识点17.阅读理解

高考英语知识点

17.阅读理解

绩优堂高考知识点17.阅读理解包括主旨大意题,细节与推理判断题,语义题,观点态度题,篇章结构题,词义猜测题,阅读补全等

考点

主旨大意题细节与推理判断题语义题观点态度题篇章结构题词义猜测题阅读补全

共计398道相关试题精选知识点题

阅读下列短文,从所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

I really love my job because I enjoy working with small children and like the challenges and awards from the joB.I also think my work is important.There was a time when I thought I would never have that sort of career (职业).

I wasn’t an excellent student because I didn’t do much schoolwork.In my final term I started thinking what I might do and found I didn’t have much to offer.I just accepted that I wasn’t the type to have a career.

I then found myself a job—looking after two little girls.It wasn’t too bad at first. But the problems began when I agreed to live in so that I would be there if my boss had to go out for business in the evening.We agreed that if I had to work extra hours one week, she’d give me time off the next.But unfortunately, it didn’t often work out.I was getting extremely tired and fed up, because I had too many late nights and early mornings with the children.

One Sunday, I was in the park with the children, and met Megan who used to go to school with me.I told her about my situation.She suggested that I should do a course and get a qualification (资格证书) if I wanted to work with children.I didn’t think I would be accepted because I didn’t take many exams in school. She persuaded me to phone the local college and they were really helpful. My experience counted for a lot and I got on a part-time course. I had to leave my job with the family, and got work helping out at a kindergarten.

Now I’ve got a full-time job there.I shall always be thankful to Megan.I wish I had known earlier that you could have a career, even if you aren’t top of the class at school.

21、What is the author’s present job?
  • A.Working part-time in a college.
  • B.Taking care of children for a family.
  • C.Helping children with their schoolwork.
  • D.Looking after children at a kindergarten.
22、When staying with the two girls’ family, the author ________.
  • A.was paid for extra work
  • B.often worked long hours
  • C.got much help from her boss
  • D.took a day off every other week
23、Why did the author leave her first job?
  • A.She found a full-time job.
  • B.She was fed up with children.
  • C.She decided to attend a part-time course.
  • D.She needed a rest after working extra hours.
24、What has the author learned from her own experiences?
  • A.Less successful students can still have a career.
  • B.Qualifications are necessary for a career.
  • C.Hard work makes an excellent student.
  • D.One must choose the job one likes.
【正确答案】
21:D

22:B

23:C

24:A

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
B

1.American and British people use different greetings.In the USA the commonest greeting is “Hi”.In Britain it is “Hello!” or “How are you?”.“Hi!” is creeping(不知不觉地进入) into British, too.When they are introduced to someone, the Americans say, “Glad to know you.” The British say, “How do you do?” or “Pleased to meet you.” When Americans say “Good-bye”, they nearly always add, “Have a good day.” or “Have a good trip.” to friends and strangers alike.Britons are already beginning to use “Have a good day.”

2.The British usually use “have got” in the sense of “have”.The Americans hardly ever do.

Am.E: Do you have a car, room, etc.? Yes, I do.

Br.E: Have you got a car, room, etc.? Yes, I have.

3.There are a number of differences between American and British English in the spelling of words, e.g. check (USA) / cheque (UK). Many American words ending in “or”, e.g. honor, labor are spelt in British English with an “our,” e.g. honour, labour. Many verbs in American English with “ize” or “izing” forms, e.g.organize, realizing are spelt in Br. E with “ise” or “ising”, e.g. organise, realising. In American English, “practice” is used both for the verb and noun. In Br. E, the verb is spelt “practise”, and the noun “practice.” In American English, one writes “traveler,” while in British English, one writes “traveller”.

4.It was once predicted that British and American English would become separate languages finally.But the opposite has happened.The links (联系) between the two countries are so strong that linguistically (语言上地), and probably culturally too, they are closer together than ever.

25、The Americans hardly say “_____”
  • A.Good-bye. Have a good day!
  • B.Glad to know you!
  • C.Hi!
  • D. Have you got a car?
26、What does the third paragraph talk about?
  • A.There are lots of differences in spelling between Am.E and Br.E.
  • B.Why do the Americans and the British use different spellings?
  • C.There are few differences in spelling between Am.E and Br.E.
  • D. The different usages of words in Am. E and Br.E.
27、Which of the following is TRUE?
  • A.The two languages will become separate languages.
  • B.American English will be used more and more.
  • C.The two languages will be closer and closer.
  • D. British English will be used more and more.
28、The underlined word “predicted” means ______.
  • A.explained
  • B.foretold  
  • C.considered  
  • D.proved
【正确答案】
25:D

26:A

27:C

28:B

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
29、Why didn’t the author cry when her grandmother died?
  • A.Because her father did not want her to feel too sad.
  • B.Because she did not love her grandmother.
  • C.Because she was too shy to cry at that time.
  • D.The author doesn’t give the explanation.
30、It can be inferred from the text that ______.
  • A.there are two ways to keep healthy
  • B.crying does more good to health than laughing
  • C.crying and laughing play the same role
  • D. emotional health has a close relationship to physical health
31、According to the author, which of the following statements is TRUE?
  • A.Crying is the best way to get help from others.
  • B.Fighting back tears may cause some health problems.
  • C.We will never know our deep feelings unless we cry.
  • D. We must cry if we want to reduce pressure.
32、What might be the most suitable title for the text?
  • A.Power of Tears
  • B.How to Keep Healthy
  • C.Why We Cry  
  • D.A New Scientific Discovery
【正确答案】
29:D

30:D

31:B

32:A

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
D

You never played the video dance game? Now such games are used to help lose weight!

Like many other teenage boys, Jones loves sports.But at 5 feet, 175 pounds, he found his weight in trouble. His doctor wanted him to lose 50 pounds so that he may be a good football game player by the end of the summer.

Jones chose the popular Dance Revolution video game at home to increase his activity. He had lost about 10 pounds by changing his diet. Now, after two weeks’ playing the game, he has lost another 10!

A health study is being done by an insurance company.The company hopes that the game will lead to better health and lower costs.“Obesity claims (肥胖索赔) last year cost us $ 77 million. We have to cut those costs,” said a member of the insurance group.The company provides a game console (游戏主机), a dance mat and software for the six-month, $ 60,000 study.

The study is more than a commercial thing of an insurance company It is widely supported by physical education and health professionals.

In West Virginia, 43% of the nearly 6,000 children examined for heart disease risk were considered over-weighted; more than 25% were too fat. “We are in a crisis of childhood obesity not only in West Virginia but in America,” said a researcher.

Researchers are now looking at the potential for improving effects by using the game.A teacher in West Virginia has been using the video games in her classes since last fall.She reported that the game does improve heart health as well as eye-hand coordination (协调能力), and her students take the video game as a great alternative to jumping rope or ball games.

The US Education Department is putting the game in 20 schools to control childhood obesity.Well, are you going to try such to dance away your extra weight?

33、The underlined part is trying to tell us _____.
  • A.the study involves many insurance companies
  • B.the study is only an insurance company’s business
  • C.the study is less important than the insurance company’s money
  • D.it’s not only the insurance company that is concerned about the study
34、It can be inferred that _____.
  • A.the government thinks highly of the dance game
  • B.in West Virginia, more than 25 % of the adults were too fat
  • C.a teacher is a failure in using the video game in her classes
  • D. the US Education Department isn’t interested in the game
35、The most suitable title of the passage is _____.
  • A.Dance Away Your Weight   
  • B.Play the Video Dance Game
  • C.Solve the Problem of Obesity 
  • D. Cut the Cost of Obesity Claims
【正确答案】
33:D

34:A

35:A

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
21、What does the author try to express in the first paragraph?
  • A.The coat looked like a magical coat.
  • B.They were good at shopping.
  • C.The coat was a real bargain.
  • D.They had the same taste in clothes.
22、What does the underlined word “grin” in Paragraph 2 probably mean?
  • A.A wide smile.
  • B.A worried look.
  • C.A low spirit.
  • D.A joking voice.
23、After John wore the new coat, the author found he _______.

a.was happier and better-behaved              b.received more praise from his teachers

c.was willing to follow suggestions    d.made rapid progress in study

e.would say sweet words to please her

  • A.a, b, c
  • B.a, c, e   
  • C.b, d, e  
  • D.c, d, e
24、What message does the author intend to deliver in the article?
  • A.We should not judge people by their appearance.
  • B.Life is full of possibilities when we are young.
  • C.It’s beneficial to try different things in our lives.
  • D.What we wear could help shape who we are inside.
【正确答案】
21:C

22:A

23:B

24:D

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
25、The text is meant to ________
  • A.leave a note 
  • B.send an invitation
  • C.present a document    
  • D.carry an advertisement
26、What does the underlined part mean?
  • A.You’ll make others’ lives more meaningful with this job.
  • B.You’ll arrive home just in time from this job.
  • C.You’ll earn a good salary from this job.
  • D.You’ll succeed in getting this job.
27、The volunteers’ primary responsibility is to help people with learning disabilities ________.
  • A.to get some financial support  
  • B.to properly protect themselves
  • C.to learn some new living skills 
  • D.to realize their own importance
28、Which of the following can first be chosen as a volunteer?
  • A.The one who can drive a car.
  • B.The one who has done similar work before.
  • C.The one who has patience to listen to others.
  • D.The one who can use English to communicate.
【正确答案】
25:D

26:A

27:D

28:B

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
C

Most young architects—particularly those in big cities—can only dream about working in a building of their own.And making that dream come true often means finding a building no one else seems to want, which is exactly what happened to David Yocum and his partner, Brain Bell.Their building is a former automobile electrical—parts firm in Atlanta.From the outside, it looks too old, even something horrible, but open the door and you are in a wide, open courtyard, lined on three sides with rusting (生锈的) walls.

In 2000, Yocum and Bell found this building in the city’s West End.Built in 1947, the structure had been abandoned (放弃) years earlier and the roof of the main building had fallen down.But the price was right, so Yocum bought it.He spent eight months of his off-hours on demolition (拆除), pulling rubbish out through the roof, because it was too dangerous to go inside the building, The demolition was hard work, but it gave him time to think about what he wanted to do, and “to treasure what was there—the walls, the rust, the light,” Yocum said.“Every season, more paint falls off the walls and more rust develops.It’s like an art installation (装置) in there—a slow-motion show.”

Since the back building had been constructed without windows, an all-glass front was added to the building to give it a view of the courtyard, and skylights were installed in the roof.The back of the building is a working area and a living room for Yocum and his wife.A sort of buffer (缓冲) zone between the front and the back contains a bathroom, a kitchen and a mechanical (机械的) room, and the walls that separate these zones have openings that allow views through to the front of the studio and the courtyard beyond.

Yocum and Bell, who have just completed an art gallery for the city, feel that the experience from the decoration of their building, focusing on the inside rather than the outside, has influenced their work.It has also given these architects a chance to show how they can make more out of less.

29、According to the passage, it is for most young architects in big cities to work in a building of their own.
  • A.easy 
  • B.unnecessary
  • C.unrealistic
  • D.common
30、Working on the old building, Yocum and Bell .
  • A.pulled rubbish out through the roof
  • B.removed the skylights from the bathroom
  • C.presented a slow–motion show in an art gallery
  • D.built a kitchen at the back part of the old building
31、It can be inferred from the passage that Yocum and Bell.
  • A.benefited a lot from pulling down the roof
  • B.turned more old buildings into art galleries
  • C.got inspiration from decorating their old building
  • D.paid more attention to the outside of the gallery
32、The main idea of the passage is that.
  • A.people can learn a lot from their failures
  • B.it is worthwhile to spend money on an old building
  • C.people should not judge things by their appearance
  • D.creative people can make the best of what they have
【正确答案】
29:C

30:A

31:C

32:D

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
D

Even when you’re extremely busy, you aren’t using your time with 100% efficiency.There are gaps in everyone’s schedule where they aren’t doing anything important.Even if your schedule has no gaps, there is probably lots of time where you aren’t working as fast or as effectively as you possibly could.

Why aren’t you completely efficient? It’s because time isn’t the limiting factor.If it were the limiting factor, people could work non-stop without breaks or any unproductive distractions (消遣).Instead, people, even those who are highly productive, need to take breaks, occasionally procrastinate (拖延) and slow down on tasks throughout the day.

The real and most important limiting factor for productivity is your energy levels to pay attention.Energy levels limit your productivity because when you’re tired, you can have enough time and still not get everything done.Your attention ability is also limited, because even if there are a million things that need to be done, you can only focus on one or two at a time.

You might not be able to add another 4-5 hours into your schedule without making some sacrifices.But even extremely busy people can add an hour or two into their schedule without cancelling (取消) anything.The reason why it’s hard to “find time” isn’t a lack of time.It’s because you don’t have enough energy left to focus on something else that needs to fit into your day.

I first suspected time wasn’t the real problem during an extremely busy period in my life over a year ago.I was extremely busy, but at that time I still exercised regularly.I had daily to-do lists with over twenty items, and I still found time to exercise.However, after a few weeks off, due to illness, I stopped exercising.I was not busy by any standards, in fact, my schedule was incredibly light.Despite this free time, I found it hard to find time to exercise.It seemed to get pushed later and later into my schedule until it was gone.How can I explain this strange experience? I believe you have known it.

33、If someone can’t work with 100% efficiency, the most important limiting factor is ________.
  • A.a schedule without gaps
  • B.breaks and distractions
  • C.the limited time 
  • D.the limited energy
34、The writer gives the example of himself in the last paragraph in order to ________.
  • A.prove what the real limiting factor is
  • B.show us how busily he needs to work
  • C.explain how important a healthy body is
  • D.tell us what an strange experience he has
35、What is the best title of the passage?
  • A.Do You Really Lack Time?  
  • B.How Can You Work Efficiently?
  • C.What Makes Your Energy Limited? 
  • D.When Should You Do Exercise?
【正确答案】
33:D

34:A

35:A

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
In the past,teachers were limited to what they could do when it came to how they could present lesson plans and information to their pupils.Commonly they would stand in front of a podium and lecture to students about the lesson of the day.Sometimes a teacher might write something on the board,maybe even have students read out loud from a book,yet that would be it.Basically in the past,there was not much interaction(交互)going on between the teacher and the students.

Now,teachers have all sorts of choices when it comes to how they can teach their students and it could not have come any sooner.One is actually a whiteboard that is interactive.So not only can teachers display things for their students to see in colour,but teachers can also change up what is being displayed on the screen through the use of a wireless device that is typically in the shape of a pen or laser pointer.To change what is being displayed on the screen,all the teacher has to do is point at the screen using the device and just like that,things are moving.No longer are lesson plans stagnant,but they come to life right before the students’eyes.

Another is a touch pad screens where teachers can actually walk around the room to teach their students.The screens themselves are similar to other name brand touch screens that are almost like small computers.They are extremely handy and perfect for situations where the teacher likes to get up and get going.Along with that,SmartEd Services is a portable audio device that allows teachers to amplify(扩大)what is being said to students.If you want to know more an easy way to check into all the options that are out there is to simply do some searching online.

1、There used not to be much communication in class probably because_______.
  • A.the teachers had limited knowledge
  • B.the students liked reading aloud
  • C.teaching technology was backward
  • D.teaching materials were too difficult
2、Which one of the following is TRUE of the whiteboard?
  • A.It can be operated with a pen or a pencil.
  • B.We can use chalk to write words on it.
  • C.It can move here and there by itself.
  • D.Color words and pictures can be shown on it.
3、The underlined word“stagnant”(in Paragraph 2)probably means_____.
  • A.practical   
  • B.inactive
  • C.fluent  
  • D.necessary
4、SmartEd Services is a kind of device that______.
  • A.follows the teacher in the classroom
  • B.makes the teacher’s voice louder
  • C.helps the students understand better
  • D.makes the class more interesting
5、According to the author,______.
  • A.technology can make class practical and interesting
  • B.the traditional teaching methods should be given up
  • C.the teachers should get on well with their students
  • D.modern science and technology bring us a happy life
【正确答案】
1:C

2:D

3:B

4:B

5:A

【答案详解】

1、   推理判断题。根据全文的意思可知,过去在课堂上师生缺乏交流是由于教学技术落后,故C项为正确答案。

2、    推理判断题。根据第二段中的“So not only can teachers display things for their students to see in colour...”可知,电子白板可以展示彩色的文字和图画。

3、词义猜测题。根据后面的“but they come to life right before the students’ eyes.”可知,该词的意思是“不活跃的,被动的”。故选B项。

4、细节理解题。根据最后一段中的“SmartEd Services is a portable audio device that allows teachers to amplify what is being said to students.”可知,这种设备可以扩大老师的声音,以便让学生听清楚。

5、推理判断题。根据文章第二段和第三段所描述的内容可知,现代教学技术能提高学习效率,增加课堂教学中师生之间的互动,由此可以推知A项的意思和文意相符。

【长难句分析】

So not only can teachers display things for their students to see in colour,but teachers can also change up what is being displayed on the screen through the use of a wireless device that is typically in the shape of a pen or laser pointer.所以不仅仅老师能够给学生展示彩色的东西,而且能够通过使用无线特制的钢笔或者激光指示棒,改变屏幕上面展示的内容。

该句是并列复合句。句子由not only...but also...连接,其中前句使用了倒装结构;后句中含有what引导的宾语从句;后面的that引导定语从句,修饰a wireless device。另外,in the shape of意为“呈……的形状”。

【语篇导读】

在过去,课堂教学活动受到很大的限制,因此师生之间不可能做到有效和充分的交流。电子白板、触摸板屏幕等现代教学技术不仅仅使得教学活动丰富多彩,也在很大程度上提高了教学效率。 

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
If you put all the books you own on the street outside your house,you might expect them to disappear immediately.But one man,Hernando Guanlao in Manila,tried it and found that his collection grew.

He’s a special man in his early 60s,with one continuous love—books.They’re his pride and joy,just as well because,whether he likes it or not,they seem to be taking over his house.Guanlao has set up a“library”outside his home in central Manila.Readers can take as many books as they want,for as long as they want.As Guanlao says:“The only rule is that there are no rules.”

It’s a policy you might consider it would end very quickly.But in fact,in the 12 years he’s been running his library.He’s found that his collection has grown rather than become smaller,as more and more people help the activity.“It seems to me that the books are speaking to me,”he says with a smile.“The books are telling me they want to be read.”

Guanlao started his library in 2000,shortly after the death of his parents.He was looking for something to honour their memory,and that was when he hit upon the idea of promoting(提升)the reading habit passed on to him from his parents.So he put the books outside the door of his house to see if anyone wanted to borrow them.They did,and they brought the books back with others to add to the collection.The library was born.The library is not advertised,but somehow,every day,a steady stream of people find their way there.

To help the poorest communities in Manila,Nanie Guanlao doesn’t wait for them to find him on his“book bike”.He wants to set up a“book boat”.travelling around the islands of Sulu and Basilan.As we sat outside Nanie Guanlao’s house in the midday sun,watching people look through his collection,he thought it was worth spending all his time.

1、What is the main purpose of the first paragraph?
  • A.To mean Guanlao is an owner of a library.
  • B.To attract readers’ curiosity to the library.
  • C.To mean Guanlao is working very hard.
  • D.To welcome readers to the library.
2、What should readers in Guanlao’s library do according to the text?
  • A.Keep books for a short time.
  • B.Help increase the collection.
  • C.Be free to read here.
  • D.Have a library card.
3、What was unexpected after the library was set up?
  • A.The library was larger day after day.
  • B.The library had taken over his house.
  • C.The library got help from more people.
  • D.The library was Guanlao’s life center.
4、What helped Guanlao have the idea of setting up a library?
  • A.His good reading habit.
  • B.The joy of reading books.
  • C.The memory of his parents.
  • D.Nothing to do in his daily life.
5、What is the main idea of the last paragraph?
  • A.Guanlao helps the poor communities.
  • B.Guanlao operates his“book boat”.
  • C.Guanlao makes efforts for his library.
  • D.Guanlao travels around for his library.
【正确答案】
1:B

2:C

3:A

4:C

5:C

【答案详解】

1、 主旨大意题。文章第一段一方面指出书放在门外很快就会消失,但是Guanlao的书并不是这样,反而数量在增加,这吸引了读者的眼球,想知道为什么。

2、    细节理解题。根据文章第二段的“The only rule is that there are no rules.”可知,来这里看书并没有任何的规则,是非常自由的。

3、 推理判断题。根据文章第三段的“…you might consider it would end...he’s been running his library”可知,出乎人们意料的是该图书馆竟然持续了这么长时间。

4、    细节理解题。根据文章第四段的“He was looking for something to honour their memory,…from his parents.”可知,正是为了对他父母的纪念,Guanlao才想到建立图书馆的这一想法。

5、 主旨大意题。文章最后一段主要是介绍了Guanlao为了自己的事业不断的努力,不断地扩大他的图书馆,而且使其流动。

【长难句分析】

He’s found that his collection has grown rather than become smaller,as more and more people help the activity.他发现他的收藏已经扩大,而不是变小,因为越来越多的人帮助这项活动。

该句是复合句。句中含有that引导的宾语从句,其中rather than是连词,意思是“而不是”;之后as引导原因状语从句。

【语篇导读】

本文是新闻报道。如果有人把书放在路边,这些书很可能会很快消失。然而,Hernando Guanlao把自己的家建成了一个私人图书馆,供路人欣赏阅读,图书数量反而在不断增加。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
Most of the more than 6,000 species of frogs in the world lay their eggs in water.But many tropical(热带的)frogs lay their eggs out of water.This behavior protects the eggs from aquatic predators,such as fish and tadpoles,but also increases their risk of drying out.Justin Touchon,post-doctoral fellow at the Smithsonian Tropical Research Institute,discovered that climate change in Panama may be changing frogs’course of evolution(进化).By analyzing long-term rainfall data collected by the Panama Canal Authority,Touchon discovered that rainfall patterns are changing just as climate-change models predict.

“Over the past four decades,rainfall has become much less during the wet season,”said Touchon.“The number of rainy days decreased,and the number of gaps between storms increased.”

The eggs of the pantless treefrog,Dendropsophus ebraccatus,are extremely susceptible to drying.The embryos die within a day when there is no rain.Heavy rains trigger breeding(繁殖),so as storms become sporadic,the chance of rain within a day of being laid decrease and so does egg survival.

As weather patterns have changed,the advantage of laying eggs out of water has decreased,not only for pantless treefrogs but potentially for many species.“Pantless treefrogs can switch between laying eggs in water or on leaves,so they may weather the changes we are seeing in rainfall better than other species that have lost the ability to lay eggs in water,”said Touchon.

“Being flexible(灵活的)in where they put their eggs gives them more choices and allows them to make decisions in a given habitat that will increase the survival of their eggs.”

1、According to the first paragraph,_______.
  • A.frogs sometimes eat their eggs
  • B.tropical frogs eat fish and tadpoles
  • C.many tropical frogs lay eggs out of water
  • D.there are 6,000 kinds of frogs in the world
2、What has happened to the climate in Panama in the last 40 years?
  • A.There were more storms in summer.
  • B.The number of sunny days decreased.
  • C.The temperature has become higher.
  • D.There is less rainfall in the wet season.
3、What do we know about the pantless treefrogs?
  • A.They will die out soon.
  • B.They can lay eggs on leaves.
  • C.They must live in water in summer.
  • D.They live on leaves in the wet season.
4、The underlined word“weather”in the last paragraph probably means“____”.
  • A.join in   
  • B.come through
  • C.go against 
  • D.get from
5、Where is the text most likely to have been taken from?
  • A.A news report.
  • B.A book review.
  • C.A travel magazine.
  • D.A personal diary.
【正确答案】
1:C

2:D

3:B

4:B

5:A

【答案详解】

1、   细节理解题。根据第一段第一句“But many tropical frogs lay their eggs out of water.”可知,热带青蛙不在水里产卵。

2、    细节理解题。根据第二段中的“Over the past four decades,rainfall has become much less during the wet season.”可知,在潮湿的季节,雨量明显变少。

3、 推理判断题。根据最后一段中的“Pantless treefrogs can switch between laying eggs in water or on leaves...”可知,这种树蛙在树叶上面产卵。

4、词义猜测题。根据和并列连词than other之后的语境的对比意义可知,该词的意思是“度过”这种变化。

5、  推理判断题。本文介绍了青蛙物种的最新情况,结合专家的介绍可以推知,本文是一篇新闻报道。

【长难句分析】

As weather patterns have changed,the advantage of laying eggs out of water has decreased,not only for pantless treefrogs but potentially for many species.因为天气规律发生了变化,无论是对树蛙,还是对潜在的其他物种来说,水外产卵的有利条件已经减少。

该句是复合句。其中as引导原因状语从句。主句中not only...but...连接两部分并列介词短语。

【语篇导读】

本文是一篇议论文。热带青蛙改变了数千年的习惯而跑到水外产卵,其原因是气候的变化导致了它们的进化过程也发生了相应的变化,这是相关专家的一项最新发现。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
Indian classical music is said to have its origins in the Vedas,the oldest scriptures in the Hindu culture.It is different from the western music style due to the fact that the music principle doesn’t focus on the harmony but rather on the melody itself.

Already in 2500 B.C.,in the time of the Indus Valley civilization,archaeological evidence proves the presence of the musical culture as identified from ancient figures.The figures and images feature the presence of music in the culture at this time,portraying musical instruments such as drums and harps as well as dancing people.

With the arrival of the Aryans around 1 500 B.C.,the Indus Valley civilization was pretty much submerged(淹没).The culture in the area took a turn toward chanted poetry,as well as other compositions such as the Yajurveda and other Vedas.The Vedic religion was based on sacrifices to the gods,with music being an essential part.

Starting from 500 B.C.,Indian epic music evolved,with the introduction of the Ramayana,written in shloka form,referring to a type of rhythmic composition.In addition,the term Pathya was developed,which laid down the basics of making music,consisting of the number of notes to be used.

The 500 years between 200 B.C.and 300A.D.reveal an interesting development to music:with the historical and religious tradition which was related to making music,Indian mythology(神话)itself held music to be sacred.Traditionally,Bharata was considered the first to establish specific rules for theater composition,which mainly contained music.

The modern era,starting from 1700,saw Indian music change into the Hindustani music that is popular today.As Indian music and Indian culture are inseparable,there are efforts today to convey some of the greatness of this music by pushing students to learn Hindi.An Indian summer camp,such as Jano India,helps keeping this rich culture alive by bringing children closer to a music tradition that has been living and breathing for a few millennia(千年).

1、What suggests that Indian music can date to 2500 B.C.?
  • A.The Indians valued the harmony very much.
  • B.Drums and harps were used by the Indians.
  • C.The Indians had their favourite folk music.
  • D.The Indians were good at singing and dancing.
2、We can learn from Paragraph 2 that the Aryans_____.
  • A.hated the Indus Valley civilization
  • B. liked playing musical instrument
  • C.fought against the local citizen bravely
  • D.developed the early Indian music culture
3、Which of the following may make it possible for the Indians to make music?
  • A.Theatre composition.
  • B.The term Pathya.
  • C.The Yajurveda and Vedas.
  • D.The Hindustani music.
4、The modern Indian music came into being from around________.
  • A.1700 A.D.
  • B.200 B.C.
  • C.1500 B.C. 
  • D.300 B.C.
5、The children who take part in Jano India can_____.
  • A.1earn much music knowledge
  • B.experience all kinds Indian customs
  • C.have a good taste of Indian music culture
  • D.come to know a lot of new Indian friends
【正确答案】
1:B

2:D

3:B

4:A

5:C

【答案详解】

1、 细节理解题。根据第二段最后的“The figures and images feature the presence of music in the culture at this time,portraying musical instruments such as drums and harps as well as dancing people.”可知,竖琴和鼓的使用说明了印度音乐可以上溯到公元前2500年。

2、   推理判断题。第三段一开始提到印度山谷文明的衰败,该段最后的“The Vedic religion was based on sacrifices to the gods,with music being an essential part.”,说明雅利安人发展了印度早期的音乐文化。

3、  细节理解题。根据第四段中的“In addition,the term Pathya was developed,which laid down the basics of making music,consisting of the number of notes to be used.”可知,the term Pathya为后来的音乐创作打下了基础。

4、  细节理解题。根据最后一段中的首句“The modern era,starting from 1700,saw Indian music change into the Hindustani music that is popular today.”可知,印度的现代音乐文化起源于公元1700年。

5、   推理判断题。根据最后一段中的“…helps keeping this rich culture alive by bringing children closer to a music tradition.”可以推知,参加该夏令营的孩子能体验印度音乐文化。

【长难句分析】

An Indian summer camp,such as Jano India,helps keeping this rich culture alive by bringing children closer to a music tradition that has been living and breathing for a few millennia.有一个诸如Jano India的印度夏令营,通过让孩子们更靠近已经存在并活跃了数千年的音乐传统的方式,帮助这种丰富的文化保持活力。

该句是复合句。其中such as意为“诸如”;keep...alive意为“保持……有活力”;介词by引出介词短语,用作状语;that引导定语从句,修饰a music tradition。

【语篇导读】

本文是说明文。文章介绍了印度音乐文化发展的历史。早在公元前2500年印度就出现了早期的民族音乐文化,在经历了数千年的发展和演变之后,印度的音乐和文化已经融为一体。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
For 13 years,Bryan Martin kept the book hidden from his daughter,dutifully taking it to her teachers,coaches and school principals every year to have them append(附加)it with positive comments and messages.

Finally,on June 8-the day of her graduation from North Johnston High School in Kenly,N.C.—Brenna Martin received a special copy of the Dr.Seuss classic“Oh,the Places You’ll Go!”When Brenna opened the book,she found personal messages from teachers and coaches going back to when she was 5 years old.

“On the first page I see a short paragraph written by none other than my kindergarten teacher.I start tearing up,but I’m still confused.He tells me,‘Every year,for the past 13 years,since the day you started kindergarten,I've gotten every teacher,coach,and principal to write a little something about you inside this book.’”

Initially thinking she was just going to get a“cheesy card” when her dad said he had a present for her,Brenna received a heartfelt gift more than a decade in the making.Her father turned a children’s book that sells for about 10 bucks online into the gift of a lifetime.On her graduation day,Brenna tweeted(发布微博):“I can’t explain how moved I am by all of this,and somehow they kept it a secret for all these years.”

Brenna posted a photo of herself holding the book and one of the inscriptions inside it.The messages inside it range from her early teachers mentioning her“pigtails and giggles”to her high school teachers commenting on her wit and sharp thinking.

Since Brenna posted the news of her gift,her Imgur.com page has received 10.8 million views and counting in only two weeks.And it has inspired other parents of young children to start similar projects of their own.

1、“Oh,the Places You’ll Go”is a book that________.
  • A.was written by Brernna’s father
  • B.was bought in a bookstore
  • C.included Brenna’s secrets at school
  • D.was full of inspiring words for Brenna
2、When Brenna received a book from her father,she became_____.
  • A.surprised and then moved
  • B.angry and then happy
  • C.puzzled and then worried
  • D.confused and then painful
3、In order to show her feeling,Brenna______.
  • A.had a long talk with her teachers
  • B.made a telephone to her father
  • C.updated her tweet on the website
  • D.sold the book for about 10 bucks
4、When Brenna was at the kindergarten_____.
  • A.she was a naughty student
  • B.she would like to help others
  • C.she was a little lovely girl
  • D.she did quite well in her lessons
5、It can be included from this passage that_____.
  • A.Bryan was a serious father at home
  • B.Brenna was an independent girl at school
  • C.many parents have been inspired by Bryan
  • D.Brenna’s growth contributes her to teachers
【正确答案】
1:D

2:A

3:C

4:C

5:C

【答案详解】

1、    推理判断题。根据第一段中的“…with positive comments and messages.”可以推知,卜瑞娜所得到的书里充满了令人鼓舞的话语。

2、      推理判断题。根据第四段中的“InitialIy thinking she was just going to get a ‘cheesy card’ when her dad said he had a present for her…”可以推知,卜瑞娜得到这种礼物是出乎意料的;再根据第三段中的“I start tearing up”等信息,说明她变得很感动。

3、  推理判断题。根据第四段中的“Brenna tweeted:‘I can’t explain how moved I am by all of this,and somehow they kept it a secret for all these years.”’及下文中的相关信息,很明显,卜瑞娜在微博表达了自己的感情。

4、  推理判断题。根据第五段中的“pigtails and giggles”,结合文中提到老师们评价的内容,可以推知,卜瑞娜小时候是个可爱的小女孩。

5、   推理判断题。根据最后一段中的“And it has inspired other parents of young children to start similar projects of their own.”可以推知,许多父母在家庭教育方面受到启发。

【长难句分析】

The message inside it range from her early teachers mentioning her“pigtails and giggles”to her high school teachers commenting on her wit and sharp thinking.它里面的信息涉及早期的老师提到她小时候的“马尾辫和咯咯笑”,还有她中学老师对她的敏锐的思维所给予的评价。

该句是简单句。其中inside it是定语,修饰主语message;range from...to...是习惯搭配,意为“涉及从……到……”;句中mentioning...和commenting...都是动名词短语用作介词宾语。

【语篇导读】

本文是夹叙夹议文。马丁花费了13年的时间为女儿准备毕业礼物,这不仅仅让女儿深受感动,也让为人父母者深受启发。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
On a hot summer day,a friend and I decided to go to the forest for a walk.We walked around for a while.Then we realized that we should probably pay attention to where we’re going,so we wouldn’t get lost.We noticed a marked path and remembered that the path started where we parked our car.We started following it.After two hours,we realized we were just looping around.The part of the path that was supposed to take us back to the car seemed nowhere to be found!So we were off the marked path,in hopes of finding our way back.We found a cycling path and followed it to a parking lot.Sadly it wasn’ our parking lot!A map at that parking lot showed us where all the other parking lots were and we noticed we were a long way from all of them! Except that,we couldn’t know which one was“our” parking lot.We decided not to walk towards one.Instead,we walked up to a house nearby.

A lady was unloading(卸载)her food from her car,and we asked if she had any clue(线索)where we had parked our car.We described to her where we had come from and what the roads looked like.She immediately knew the place we described and said that we were a long way off.And then,to my surprise,she said:“Why don’t you jump into the car?I’ll take you there.”I coutdn’t believe it and shouted:“Really?!”I was so excited.We told her we had walked around for hours and she laughed and said,“I figured!”She drove us right back to our car,and we were so thankful.

1、Why did they walk along the marked path?
  • A.There was no path in other places.
  • B.They thought it led to their parking lot.
  • C.It was the longest path in the forest.
  • D.They could go to the deep part of the forest.
2、The underlined words“looping around”in Paragraph 1 mean________.
  • A.moving in a circle
  • B.looking for the path around
  • C.walking by following a path
  • D.staying in the same place
3、After they walked along a cycling path,they______.
  • A.were far from their parking lot
  • B.returned to their own parking lot
  • C.found their way back
  • D.got a map to look for their parking lot
4、Why did they decide to walk to a house nearby?
  • A.To have a good rest.
  • B.To find a guide.
  • C.To look for something to eat.
  • D.To ask for directions.
5、The lady liked to take them to their parking lot because_______.
  • A.she wanted to be praised
  • B.she happened to buy food there
  • C.they were far from there
  • D.it was on her way there
【正确答案】
1:B

2:A

3:A

4:D

5:C

【答案详解】

1、 细节理解题。根据文章第一段的“The part of the path that was supposed to take us back to the car...”可知,他们认为这条路会让他们回到停车的地方。故答案选B。

2、    词义猜测题。根据文章第一段的“so we wouldn’t get lost”和“seemed nowhere to be found”,此时作者和他的朋友已经迷路了,所以,他们沿着所标注的路走只是绕着圈子(around)走路。故答案选A。

3、    细节理解题。根据文章第一段的“We found a cycling path and followed it to a parking lot.Sadly it wasn’t our parking lot!”可知,作者找到了一个停车场,但是这不是他们的,并且该停车场离所有的停车场都很远,言外之意,作者他们离停车的地方越来越远了。故答案选A。

4、    推理判断题。根据文章第二段,他们俩到那座房子后,向一位女士询问有关他们的停车场的事,因此,他们走向那所房子是为了问路,而不是为了其他的事。故答案选D。

5、  细节理解题。根据文章第二段,这位好心的女士知道他们停车的地方离这儿很远,所以决定用自己的车把他们送去,且并不收取任何费用,所以作者对此非常感谢。故答案选C。

【长难句分析】

A map at that parking lot showed us where all the other parking lots were and we noticed we were a long way from all of them!停车场的地图显示所有其他停车场的位置,还有我们注意到我们离它们都很远。

该句是并列复合句。句子由连词and连接并列成分,其中前句是复合句结构,at that parking lot是介词短语,用作定语,修饰主语a map;后面where引导宾语从句;后句也是复合句,谓语noticed之后跟有宾语从句。

【语篇导读】

本文是记叙文。作者和一个朋友到树林散步,结果他们在林中迷了路,怎么也走不出这片树林。最后,他们在一个当地陌生人的帮助下找到了他们原来停车的地方。他们两人十分感谢这位陌生人。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
Not long ago,few little girls imagined they could grow up to become astronauts.For years in the United States,only men had that opportunity.In 1983,that changed.Sally Ride made history by becoming the first American woman to travel into space.

On Monday,Ride died at the age of 61.“Sally was a national hero and a powerful role model,”President Barack Obama said in a statement.“She inspired generations of young girls to reach for the stars.”

Ride became interested in Space when she was a kid.“If you asked me when I was 12 whether I wanted to be an astronaut,I’m sure I would have said yes,”she said in a 2013 interview.“But I didn't even think about that as a possible career.”

After studying physics in college and graduate school,Ride got her chance.She was accepted into NASA’s astronaut training program in 1978,and then chosen to be the first American female in space.In 1983,she blasted into space aboard the Challenger shuttle.“There is no amusement park ride on Earth that even comes close,”she said.

Ride returned to space on the Challenger a second time in 1984.Between the two missions,she spent a total of 343 hours in orbit.After that,she remained involved with the space program and also worked to share her passion for science with kids.She wrote five science books for children,and started her own science education company.

Ride knew that she held a unique place in history.“I realized how important it was for a woman to break that barrier and open the door for other women to be able to do the same exciting things that the men had been doing,”she said.

Since Ride’s historic trip,more than 40 other American women have traveled to space.They all had Ride to thank for opening the door to the final frontier.

1、By“that changed”,the writer intends to tell us that_____.
  • A.men didn’t work as astronauts any longer
  • B.women were quite different from men
  • C.man from another country was sent to space
  • D.a woman travelled to space for the first time
2、When Ride died,President Barack Obama_____.
  • A.thought highly of what she had done
  • B.showed his great sadness and heavy heart
  • C.encouraged more girls to explore space
  • D.expected people to become national heroes
3、According to a 2013 interview,Ride thought________.
  • A.she would become a good astronaut
  • B.she was too young to be an astronaut
  • C.it would be impossible for her to be an astronaut
  • D.she couldn’t answer the reporter’s questions
4、Ride wrote books in order to______.
  • A.make some money
  • B.make kids love science
  • C.be famous in the world
  • D.bring kids a happy life
5、This passage is taken from a website.Which part does it belong to?
  • A.Politics and economy.
  • B.History and culture.
  • C.Space and technology.
  • D.Relaxation and entertainment.
【正确答案】
1:D

2:A

3:C

4:B

5:C

【答案详解】

1、    推理判断题。根据下句“Sally Ride made history by becoming the first American woman to travel into space.”的意思可以推知, 妇女第一次遨游太空。

2、  推理判断题。根据第二段中的“Sally was a national hero and a powerful role model.”可以推知,奥巴马高度评价了莱德。

3、    细节理解题。根据第三段中的“But I didn’t even think about that as a possible career.”可知,莱德认为长大当宇航员是不可能的。

4、  细节理解题。根据第五段中的“…she remained involved with the space program and also worked to share her passion for science with kids.”可知,莱德著书是为了让孩子们喜爱科学。

5、 推理判断题。莱德是美国历史上第一位女宇航员,这在很大程度上鼓舞了更多的妇女从事航天活动,可见本文话题与航天有关,故这篇文章出自航天与科技板块。

【长难句分析】

After that,she remained involved with the space program and also worked to share her passion for science with kids.之后,她仍然从事空间项目的研究并通过工作和孩子们分享对科学的热情。

该句是简单句。句中after that是时间状语;连词and连接两部分谓语。remained involved with有“与……仍然有联系”之意;share...with...意为“与……分享”。

【语篇导读】

本文是记叙文。在过去,很少有女孩能想象长大后能够成为宇航员,可是,1983年萨莉·莱德却开创了女性遨游太空的先河,不仅如此,在她的鼓舞下,更多的女性参与了美国的航天活动。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂

首页上一页下一页末页1/27转到Go

分享到:

相关知识点