|
天天带你学
搜名师、科目

操作成功!

操作失败!

首页高考知识点英语知识点17.阅读理解主旨大意题

高考英语知识点

主旨大意题

绩优堂高考知识点主旨大意题

考点

主旨大意题细节与推理判断题语义题观点态度题篇章结构题词义猜测题阅读补全

共计141道相关试题精选知识点题

D

You never played the video dance game? Now such games are used to help lose weight!

Like many other teenage boys, Jones loves sports.But at 5 feet, 175 pounds, he found his weight in trouble. His doctor wanted him to lose 50 pounds so that he may be a good football game player by the end of the summer.

Jones chose the popular Dance Revolution video game at home to increase his activity. He had lost about 10 pounds by changing his diet. Now, after two weeks’ playing the game, he has lost another 10!

A health study is being done by an insurance company.The company hopes that the game will lead to better health and lower costs.“Obesity claims (肥胖索赔) last year cost us $ 77 million. We have to cut those costs,” said a member of the insurance group.The company provides a game console (游戏主机), a dance mat and software for the six-month, $ 60,000 study.

The study is more than a commercial thing of an insurance company It is widely supported by physical education and health professionals.

In West Virginia, 43% of the nearly 6,000 children examined for heart disease risk were considered over-weighted; more than 25% were too fat. “We are in a crisis of childhood obesity not only in West Virginia but in America,” said a researcher.

Researchers are now looking at the potential for improving effects by using the game.A teacher in West Virginia has been using the video games in her classes since last fall.She reported that the game does improve heart health as well as eye-hand coordination (协调能力), and her students take the video game as a great alternative to jumping rope or ball games.

The US Education Department is putting the game in 20 schools to control childhood obesity.Well, are you going to try such to dance away your extra weight?

33、The underlined part is trying to tell us _____.
  • A.the study involves many insurance companies
  • B.the study is only an insurance company’s business
  • C.the study is less important than the insurance company’s money
  • D.it’s not only the insurance company that is concerned about the study
34、It can be inferred that _____.
  • A.the government thinks highly of the dance game
  • B.in West Virginia, more than 25 % of the adults were too fat
  • C.a teacher is a failure in using the video game in her classes
  • D. the US Education Department isn’t interested in the game
35、The most suitable title of the passage is _____.
  • A.Dance Away Your Weight   
  • B.Play the Video Dance Game
  • C.Solve the Problem of Obesity 
  • D. Cut the Cost of Obesity Claims
【正确答案】
33:D

34:A

35:A

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
C

Most young architects—particularly those in big cities—can only dream about working in a building of their own.And making that dream come true often means finding a building no one else seems to want, which is exactly what happened to David Yocum and his partner, Brain Bell.Their building is a former automobile electrical—parts firm in Atlanta.From the outside, it looks too old, even something horrible, but open the door and you are in a wide, open courtyard, lined on three sides with rusting (生锈的) walls.

In 2000, Yocum and Bell found this building in the city’s West End.Built in 1947, the structure had been abandoned (放弃) years earlier and the roof of the main building had fallen down.But the price was right, so Yocum bought it.He spent eight months of his off-hours on demolition (拆除), pulling rubbish out through the roof, because it was too dangerous to go inside the building, The demolition was hard work, but it gave him time to think about what he wanted to do, and “to treasure what was there—the walls, the rust, the light,” Yocum said.“Every season, more paint falls off the walls and more rust develops.It’s like an art installation (装置) in there—a slow-motion show.”

Since the back building had been constructed without windows, an all-glass front was added to the building to give it a view of the courtyard, and skylights were installed in the roof.The back of the building is a working area and a living room for Yocum and his wife.A sort of buffer (缓冲) zone between the front and the back contains a bathroom, a kitchen and a mechanical (机械的) room, and the walls that separate these zones have openings that allow views through to the front of the studio and the courtyard beyond.

Yocum and Bell, who have just completed an art gallery for the city, feel that the experience from the decoration of their building, focusing on the inside rather than the outside, has influenced their work.It has also given these architects a chance to show how they can make more out of less.

29、According to the passage, it is for most young architects in big cities to work in a building of their own.
  • A.easy 
  • B.unnecessary
  • C.unrealistic
  • D.common
30、Working on the old building, Yocum and Bell .
  • A.pulled rubbish out through the roof
  • B.removed the skylights from the bathroom
  • C.presented a slow–motion show in an art gallery
  • D.built a kitchen at the back part of the old building
31、It can be inferred from the passage that Yocum and Bell.
  • A.benefited a lot from pulling down the roof
  • B.turned more old buildings into art galleries
  • C.got inspiration from decorating their old building
  • D.paid more attention to the outside of the gallery
32、The main idea of the passage is that.
  • A.people can learn a lot from their failures
  • B.it is worthwhile to spend money on an old building
  • C.people should not judge things by their appearance
  • D.creative people can make the best of what they have
【正确答案】
29:C

30:A

31:C

32:D

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
D

Even when you’re extremely busy, you aren’t using your time with 100% efficiency.There are gaps in everyone’s schedule where they aren’t doing anything important.Even if your schedule has no gaps, there is probably lots of time where you aren’t working as fast or as effectively as you possibly could.

Why aren’t you completely efficient? It’s because time isn’t the limiting factor.If it were the limiting factor, people could work non-stop without breaks or any unproductive distractions (消遣).Instead, people, even those who are highly productive, need to take breaks, occasionally procrastinate (拖延) and slow down on tasks throughout the day.

The real and most important limiting factor for productivity is your energy levels to pay attention.Energy levels limit your productivity because when you’re tired, you can have enough time and still not get everything done.Your attention ability is also limited, because even if there are a million things that need to be done, you can only focus on one or two at a time.

You might not be able to add another 4-5 hours into your schedule without making some sacrifices.But even extremely busy people can add an hour or two into their schedule without cancelling (取消) anything.The reason why it’s hard to “find time” isn’t a lack of time.It’s because you don’t have enough energy left to focus on something else that needs to fit into your day.

I first suspected time wasn’t the real problem during an extremely busy period in my life over a year ago.I was extremely busy, but at that time I still exercised regularly.I had daily to-do lists with over twenty items, and I still found time to exercise.However, after a few weeks off, due to illness, I stopped exercising.I was not busy by any standards, in fact, my schedule was incredibly light.Despite this free time, I found it hard to find time to exercise.It seemed to get pushed later and later into my schedule until it was gone.How can I explain this strange experience? I believe you have known it.

33、If someone can’t work with 100% efficiency, the most important limiting factor is ________.
  • A.a schedule without gaps
  • B.breaks and distractions
  • C.the limited time 
  • D.the limited energy
34、The writer gives the example of himself in the last paragraph in order to ________.
  • A.prove what the real limiting factor is
  • B.show us how busily he needs to work
  • C.explain how important a healthy body is
  • D.tell us what an strange experience he has
35、What is the best title of the passage?
  • A.Do You Really Lack Time?  
  • B.How Can You Work Efficiently?
  • C.What Makes Your Energy Limited? 
  • D.When Should You Do Exercise?
【正确答案】
33:D

34:A

35:A

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
If you put all the books you own on the street outside your house,you might expect them to disappear immediately.But one man,Hernando Guanlao in Manila,tried it and found that his collection grew.

He’s a special man in his early 60s,with one continuous love—books.They’re his pride and joy,just as well because,whether he likes it or not,they seem to be taking over his house.Guanlao has set up a“library”outside his home in central Manila.Readers can take as many books as they want,for as long as they want.As Guanlao says:“The only rule is that there are no rules.”

It’s a policy you might consider it would end very quickly.But in fact,in the 12 years he’s been running his library.He’s found that his collection has grown rather than become smaller,as more and more people help the activity.“It seems to me that the books are speaking to me,”he says with a smile.“The books are telling me they want to be read.”

Guanlao started his library in 2000,shortly after the death of his parents.He was looking for something to honour their memory,and that was when he hit upon the idea of promoting(提升)the reading habit passed on to him from his parents.So he put the books outside the door of his house to see if anyone wanted to borrow them.They did,and they brought the books back with others to add to the collection.The library was born.The library is not advertised,but somehow,every day,a steady stream of people find their way there.

To help the poorest communities in Manila,Nanie Guanlao doesn’t wait for them to find him on his“book bike”.He wants to set up a“book boat”.travelling around the islands of Sulu and Basilan.As we sat outside Nanie Guanlao’s house in the midday sun,watching people look through his collection,he thought it was worth spending all his time.

1、What is the main purpose of the first paragraph?
  • A.To mean Guanlao is an owner of a library.
  • B.To attract readers’ curiosity to the library.
  • C.To mean Guanlao is working very hard.
  • D.To welcome readers to the library.
2、What should readers in Guanlao’s library do according to the text?
  • A.Keep books for a short time.
  • B.Help increase the collection.
  • C.Be free to read here.
  • D.Have a library card.
3、What was unexpected after the library was set up?
  • A.The library was larger day after day.
  • B.The library had taken over his house.
  • C.The library got help from more people.
  • D.The library was Guanlao’s life center.
4、What helped Guanlao have the idea of setting up a library?
  • A.His good reading habit.
  • B.The joy of reading books.
  • C.The memory of his parents.
  • D.Nothing to do in his daily life.
5、What is the main idea of the last paragraph?
  • A.Guanlao helps the poor communities.
  • B.Guanlao operates his“book boat”.
  • C.Guanlao makes efforts for his library.
  • D.Guanlao travels around for his library.
【正确答案】
1:B

2:C

3:A

4:C

5:C

【答案详解】

1、 主旨大意题。文章第一段一方面指出书放在门外很快就会消失,但是Guanlao的书并不是这样,反而数量在增加,这吸引了读者的眼球,想知道为什么。

2、    细节理解题。根据文章第二段的“The only rule is that there are no rules.”可知,来这里看书并没有任何的规则,是非常自由的。

3、 推理判断题。根据文章第三段的“…you might consider it would end...he’s been running his library”可知,出乎人们意料的是该图书馆竟然持续了这么长时间。

4、    细节理解题。根据文章第四段的“He was looking for something to honour their memory,…from his parents.”可知,正是为了对他父母的纪念,Guanlao才想到建立图书馆的这一想法。

5、 主旨大意题。文章最后一段主要是介绍了Guanlao为了自己的事业不断的努力,不断地扩大他的图书馆,而且使其流动。

【长难句分析】

He’s found that his collection has grown rather than become smaller,as more and more people help the activity.他发现他的收藏已经扩大,而不是变小,因为越来越多的人帮助这项活动。

该句是复合句。句中含有that引导的宾语从句,其中rather than是连词,意思是“而不是”;之后as引导原因状语从句。

【语篇导读】

本文是新闻报道。如果有人把书放在路边,这些书很可能会很快消失。然而,Hernando Guanlao把自己的家建成了一个私人图书馆,供路人欣赏阅读,图书数量反而在不断增加。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
“Culture consists of all shared products of human society” (Robertson,1981).This means not only such material things as cities,organizations and schools,but also non-material things such as ideas,customs,family patterns,languages.Putting it simply,culture refers to the entire way of life of a society,“the ways of a people”.

Language is a part of culture and plays a very important role in it.Some social scientists consider it the keystone of culture.Without language,the maintaining(延续)of culture would not be possible.On the other hand,language is influenced and shaped by culture,it reflects culture.In the broadest sense, language is the symbolic representation of a people,and it comprises(包含)their historical and cultural backgrounds,as well as their approach to life and their ways of living and thinking.

We should not go further into the relationship between language and culture.What needs to be stressed here is that the two interact,and that understanding of one requires understanding of the other.

Social scientists tell us that cultures differ from one another,that each culture is unique.As cultures are diverse,so languages are diverse.It is only natural then that with differences in cultures and differences in languages,difficulties often arise in communicating between cultures and across cultures.Understanding is not always easy.

Learning a foreign language well means more than merely mastering the pronunciation,grammar,words and idioms.It means learning also to see the world as native speakers of that language see it,learning the ways in which their language reflects the ideas,customs,and behaviors of their society, learning to understand their“language of the mind”.Learning a language,in fact,is inseparable from learning its culture.

1、According to the first paragraph,the term“culture”refers to_________.
  • A.things like cities,organizations and schools
  • B.ideas,customs,family patterns,and languages
  • C.all things produced by human race
  • D.the total that constitute a society
2、The second paragraph tells about____.
  • A.the role language plays in culture
  • B.the relationship between language and culture
  • C.the influence culture has on language
  • D.the representation of culture
3、There will be no difficulty in communication if________.
  • A.people from different countries can speak each other’s langnuages
  • B.people from different countries can know each other’s cultures
  • C.people from different countries can know each other’s languages and cultures
  • D.there were no difference between the two cultures
4、The 1ast paragraph mainly talks about______.
  • A.learning social science through society itself
  • B.1earning a 1anguage through its culture
  • C.1earning a culture through its language
  • D.1earning social customs through culture
【正确答案】
1:D

2:B

3:C

4:B

【答案详解】

1、    词义猜测题。根据第一段中的“…culture refers to the entire way of life of a society.”可知,该词的意思是构成社会的一切元素。

2、 主旨大意题。本段主要介绍了语言和文化的关系,这样B项符合题意。

3、    推理判断题。根据倒数第二段中的“…difficulties often arise in communicating between cultures and across cultures.”可知,如果相互了解语言和文化,那么就不会存在交流的问题。

4、  推理判断题。根据最后一段中的“Learning a language,in fact,is inseparable from learning its culture.”可知,语言学习离不开文化学习。

【长难句分析】

It is only natural then that with differences in cultures and differences in languages,difficulties often arise in communicating between cultures and across cultures.由于文化和语言存在不同,文化内和跨文化之间的交流通常会出现困难,这是很自然的事情。

该句是复合句。句中it is natural that…是固定句型,意为“……是自然的”,其中it是形式主语,that引导真正主语;另外,从句中with引导独立主格结构,用作原因状语。

【语篇导读】

本文介绍语言和文化的关系。语言是文化的一部分,离开它们,我们就无法发展深层的社会关系;语言和文化是不可分割的,没有语言,文化也就无从谈起。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
1、The purpose of the advertisement is to________.
  • A.help parents with their daily life
  • B.attract more people to order the magazine
  • C.collect more money for charity
  • D.introduce a new product
2、What benefit can the readers possibly get according to the ad?
  • A.Only$12 is to be paid for 24 issues of the magazine.
  • B.Readers can get a free offer of the magazine any time of the year.
  • C.Readers from all over the world can enjoy the free offer.
  • D.Readers can communicate face to face with child experts on the Internet.
3、A reader subscribed Parents three months ago.but now he finds the magazin dissatisfying.What can he do?
  • A.He can cancel without getting his money back.
  • B.He can cancel after answering a series of questions.
  • C.He can email them to access his bank account to get all his money back.
  • D.He can cancel and get all his money back without answering any question.
【正确答案】
1:B

2:A

3:D

【答案详解】

1、主旨大意题。本文介绍了Parents杂志,包括具体内容、价格等,还提供了更多了解杂志的网站,因此B项和题意相符。

2、      细节理解题。根据第一段第二句“That’s 2 full years(24 issues)for the regular 1-year rate-just$12.”可知,花费12美元能够订阅24期杂志。

3、  细节理解题。根据倒数第二段中的“100%Money-Back Guarantee:You must be pleased,or you may cancel any time during the life of your subscription and get all your money back-no questions asked.”可知,可以无条件退款。

【长难句分析】

Every issue of Parents is filled with practical advice from leading doctors and child experts...toys and games that develop reader-tested products and more!每期《父母》都含有主治医生和儿童专家给予的实用建议……还有经过读者测试而研制的玩具、游戏等!

该句是复合句。主句中from...是介词短语,用作定语,修饰practical advice;that引导

定语从句,修饰toys and games。

【语篇导读】

本文介绍了一本流行杂志。其中涉及杂志内容的介绍、订阅价格、价格优惠、退

款保证等。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
MAlNE

—by J.Courtney Sullivan,fiction,$26

The Kellehers are a big,disorderly family who sometimes seem to have only one thing in common:love for their beach house in Maine.Lie there with this novel and listen to a summer’s worth of secrets,quarrels,and misunderstandings.

WHAT I LEARNED WHEN I ALMOST DIED

—by Chris Licht,nonfiction,$23

The energetic co-creator of MSNBC’s“Morning Joe”was unprepared for the pain,fear,and helplessness he felt after suffering a brain bleed.But as he detailed in this outspoken,thoughtful book,the lessons he took from the event surprised him the most.

FlRE AND RAIN

-by David Browne,nonfiction,$26

This book transports you back to a year—the 1970 of Apollo 13,the first Earth Day—and the turning point of albums by the Beatles,James Taylor,and Crosby,stills and Nash that provided the sound for a new decade.Rolling Stone contributing editor Browne artfully describes the creation of these classic songs.

LONG DRIVE HOME

-by Will Allison,fiction,$22

A moment of anger has life-and-death consequences in this beautifully written novel.Being angry with a speeding teenage driver,Dad Glen Bauer makes a turn of his car in response,causing

an accident in which the other driver dies.It’s a story about guilt,responsibility,and how mistrust can tear a loving family apart.

JESSICA LOST·

-by Bunny Crumpacker and J.S.Picariello,memoir(回忆录),$25

Two authors——a woman who gave up a baby for adoption and the child herself—write alternating chapters in this memoir,which takes readers on a 50-year journey through their separate lives,their meeting,and their following relationship.Its account is both original and heartbreaking.

1、Which of the following is TRUE according to the text?
  • A.MAINE talks about a loving happy family.
  • B.WHAT I LEARNED WHEN I ALMOST DIED is a novel.
  • C.J ESSICA LOST is about a mother and her daughter.
  • D.LONG DRIVE HOME is written in the first person.
2、Which of the following may be favored by music lovers?
  • A.MALINE.
  • B.FIRE AND RAIN.
  • C.LONG DRIVE HOME.
  • D.JESSICA LOST.
3、The text is most probably a(n)_______.
  • A.advertisement 
  • B.1iterary research report
  • C.collection of novels  
  • D.book review
【正确答案】
1:C

2:B

3:A

【答案详解】

1、细节理解题。根据最后一本书的介绍中第一句可知,该书是有关妈妈和女儿的故事,故C项和题意相符。

2、 推理判断题。根据第三本书的介绍,结合其中的the Beatles和最后提到的classic songs可以推知,音乐爱好者会喜欢阅读该书。

3、    主旨大意题。本文介绍了若干畅销书籍,其中包括其作者、价格和主题思想,由此可以推知,本文是一则广告。

【长难句分析】

Being angry with a speeding teenage driver.Dad Glen Bauer makes a turn of his car in response,causing an accident in which the other driver dies.由于对一个超速行驶的少年司机生气,Dad Glen Bauer做了一个转弯作为报复,这引起了一场车祸,导致另一位司机在事故中丧生。

该句是复合句。其中句子开头being...是现在分词短语作原因状语;句子结尾的causing…

是现在分词短语作结果状语,其中in which引导定语从句,修饰an accident。另外,be angry

with意为“对/因……生气”;make a turn意为“转弯”。

【语篇导读】

本文向读者介绍了几本畅销书,其中有《缅因州》、《死的时候能想到什么》、《火

与雨》、《长途回家》和《迷失的杰西卡》。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
1、What can we learn from Paragraph 1?
  • A.The writer did collecting every morning.
  • B.The writer usually had 6 bags of cans to recycle.
  • C.There were four recycling machines in all.
  • D.Most people did recycling in the morning.
2、Why did the writer let the woman recycle her cans first?
  • A.Because there were many other families there.
  • B.Because the woman seemed to be in a hurry.
  • C.Because the writer wanted to hear a story.
  • D.Because the woman was very grateful.
3、Why couldn’t the writer finish her recycling in time?
  • A.Because her daughter’s machine stopped working.
  • B.Because the other family was still using the machines.
  • C.Because she let the other family use her machine first.
  • D.Because she helped recycle the other family’s bags first.
4、What does the underlined word“it”in Paragraph 3 refer to?
  • A.The kindness.
  • B.The offer.
  • C.The machine. 
  • D.The 5 bottles.
5、Which of the following best describes the topic of this passage?
  • A.A good name is sooner-lost than won
  • B.A little is better than none
  • C.All men cannot be first
  • D.One good turn deserves another
【正确答案】
1:C

2:B

3:A

4:B

5:D

【答案详解】

1、细节理解题。根据第一段中的“a man and his kids were also doing the morning recycling and were using two of the four machines to recycle their plastic and cans”可知,共有四台回收机器。

2、细节理解题。根据第二段中的“However,one woman came in with just 5 cans and looked as if she was in a hurry.”可知,是因为她匆忙有事情。

3、细节理解题。根据第三段第一句“My daughter and I continued to work through the bags,but the plastic recycling machine stopped working because it was full.”可知,机器出了故障。

4、细节理解题。根据上文中的“He offered to let us go ahead of him.”可知,此处代词it指他所提供的帮助。

5、主旨大意题。根据故事的情节,作者帮助了别人,后来受到别人的帮助,这样D项的意思和文章内容相符。

【长难句分析】

5、My daughter and I continued to work through the bags,but the plastic recycling machine stopped working because it was full.女儿和我继续处理这些垃圾袋,但是由于满了,塑料回收机停止了工作。

该句是并列复合句。句子由but并列连接,前句是简单句;后句是复合句,其中because引导原因状语从句。

【语篇导读】

一位妇女有急事,所以作者帮助了她,后来作者遇到了困难,别人又给予及时的帮助,这正说明了一个道理:相互帮助,善有善报。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
Researchers at the University of Kansas say that people can accurately judge 90 percent of a stranger’s personality simply by looking at the person’s shoes.“Shoes convey useful information about their wearers,”the authors wrote in the new study published in the Journal of Research in Personality.

Lead researcher Omri Gillath said the judgments were based on the style,cost,color and condition of someone’s shoes.In the study,63 University of Kansas researchers looked at pictures showing 208 different pairs of shoes worn by the study’s participants.Volunteers in the study were photographed in their most commonly worn shoes,and then filled out a personality questionnaire.

Some of the results were expected:People with higher incomes most commonly wore expensive shoes,and flashier shoes were typically worn by outgoing people.However,some of the more specific results are strange enough.For example,“practical and functional”shoes were generally worn by more “pleasant”people,while ankle boots were more linked with “aggressive”personalities.The strangest of all may be that those who wore“uncomfortable looking”shoes tend to have “calm”personalities.And if you have several pairs of new shoes or take extreme care of them,you may suffer from“attachment anxiety”,spending lots of time worrying about what other people think of your appearance.There was even a political calculation in the mix with more liberal (主张变革的) types wearing“shabbier and less expensive”shoes.

The researchers noted that some people will choose shoe styles to mask their actual personalities,but researchers noted that volunteers were also likely to be unaware that their footwear choices were showing the deep side of their personalities.

1、What does this text mainly tell us?
  • A.Shoes can hide people’s real personalities.
  • B.Shoes convey false information about the wearer.
  • C.People’s personalities can be judged by their shoes.
  • D.People know little about their personalities.
2、The participants were asked to______.
  • A.provide pictures of their shoes
  • B.look at pictures of different shoes
  • C.design a personality questionnaire
  • D.hand in their commonly worn shoes
3、Which of the results is beyond people’s expectation?
  • A.Wealthy people often wear expensive shoes.
  • B.Pleasant people like wearing uncomfortable shoes.
  • C.Aggressive people are likely to wear ankle boots.
  • D.Flashier shoes are typically worn by outgoing people.
4、People suffering from“attachment anxiety”tend to_____.
  • A.wear strange shoes
  • B.worry about their appearance
  • C.have a calm character
  • D.become a political leader
5、The author wrote the text in order to______.
  • A.inform us of a new study
  • B.introduce a research method
  • C.teach how to choose shoes
  • D.describe different personalities
【正确答案】
1:C

2:A

3:C

4:B

5:A

【答案详解】

1、主旨大意题。根据第一段中的“Researchers at the University of Kansas say that people can accurately judge 90 percent of a stranger’s personality simply by looking at the person’s shoes.”,再结合全文的意思可知,人们的个性能够通过鞋子判断出来。

2、细节理解题。根据第二段第二句“In the study,63 University of Kansas researchers looked at pictures showing 208 different pairs of shoes worn by the study’s participants.”可知,参与者要求展示他们的鞋子。

3、推理判断题。根据第三段第二句和所举出的事例中的“while ankle boots were more linked with ‘aggressive’ personalities”可知,富有敌意的人喜欢穿ankle boots。

4、细节理解题。根据第三段第五句“And if you have several pairs of new shoes or take extreme care of them,you may suffer from‘attachment anxiety’,spending lots of time worrying about what other people think of your appearance.”可知,患有attachment anxiety的人们通常担心他们的外表。

5、推理判断题。文章第一段即开始介绍一项新的研究成果,即人们所穿鞋子的特征会反映出自己的个性,以下各段均围绕研究成果展开,故A项为正确。

【长难句分析】

5、The researchers noted that some people will choose shoe styles to mask their actual personalities,but researchers noted that volunteers were also likely to be unaware that their footwear choices were showing the deep side of their personalities.研究人员注意到,有些人会通过选择鞋子的风格掩饰他们实际的个性,但是他们也注意到,志愿者很可能没有意识到他们所穿的鞋子展示了他们内心深处的个性特征。

该句是并列复合句。句子由转折连词but连接,其中前句是复合句,that引导宾语从句;后句也是复合句,be unaware之后的宾语从句由that引导。

【语篇导读】

研究人员认为,绝大多数人的个性可以通过所穿的鞋子判断出来,其根据包括他们所穿鞋子的风格、费用、颜色和鞋子的状态等。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
The ancient Egyptians appeared to be among the first early civilizations to learn how to grow roses.In 1888,at Hawara in the El Faiyum area of Egypt,two-thousand-year-old roses were found in ancient tombs.The discovery suggested roses were an important part of the complex burial ceremony which took place when an important person died.The roses found in the tombs are thought by modern experts to be the oldest preserved flowers ever found in the world.They must have been cut and dried before flowering so that they would remain undamaged.Over the centuries,the roses had shrunk and became tight balls, but on careful examination it was discovered that the petals(花瓣)themselves were hardly damaged.

Egypt’s skill in mass—cultivation(大面积栽培)of roses in early times led to the flowers becoming an important export product.At the height of the Roman Empire,Egypt exported large quantities of roses to the Roman courts.Wealthy Romans loved the beautiful colors and sweet smells of roses.So the Romans attempted to grow their own roses and they eventually mastered the art of mass cultivation.Egypt then decided to concentrate on growing grain instead of roses,so grain soon took over as the number-one agricultural product of Egypt.

Roses were appreciated in other early civilizations too,including Greece and Persia.They are a decorative feature on coins,sculpture,and vases dating back thousands of years.There is also evidence that roses were highly valued by the Chinese who believed that the flowers could be used to help treat a wide range of illnesses,from toothache to skin and chest diseases.

In the modern world,the rose has not lost its popularity as the“Queen of Flowers”-the name given to it by the Greek poetess Sappho.Even today more roses are sold than any other flower.Modern techniques have enabled people to create even more beautiful roses.Transportation by air makes it possible to grow roses in countries with favorable climates and sell them within twenty-four hours in profitable markets all over the world.Tons of roses are transported this way every week.Roses from Ecuador,a country in northern South America,can be bought in Holland,even though that country itself has a huge rose-growing business.

1、The roses discovered at Hawara in 1888 were______.
  • A.buried about four thousand years ago
  • B.cut after they flowered
  • C.used to keep the dead body fresh
  • D.finely preserved
2、Grain replaced roses to become the number-one agricultural product of Egypt because______.
  • A.the Egyptians showed less interest in roses
  • B.the competition in rose export became fierce
  • C.the Romans could grow roses for themselves
  • D.grain was in great demand in the world market
3、Paragraph 3 is developed mainly_______.
  • A.by cause and effect
  • B.by order in space
  • C.by order in time   
  • D.by examples
4、With the example of roses from Ecuador,the author shows_______.
  • A.modern techniques help the cultivation of roses
  • B.air transport helps the rose trade worldwide
  • C.roses grown in Ecuador are world-famous
  • D.roses are sold more than any other flower
5、What would be the best title for the passage?
  • A.Queen of flowers
  • B.History of growing roses
  • C.Big archeological discovery
  • D.Rose trade around the world
【正确答案】
1:D

2:C

3:D

4:B

5:A

【答案详解】

1、 细节理解题。由第一段的“...they would remain undamaged.”和“...the petals themselves were hardly damaged.”可知,这些出土的玫瑰保存完好。

2、 细节理解题。由第二段的“So the Romans…mastered the art of mass cultivation.”可知,罗马人最终掌握了大面积栽培玫瑰的技术,不需要大量进埃及人的玫瑰了,因此埃及人把种植谷物放到了首位。

3、 推理判断题。本段介绍了玫瑰在其他文明古国一样受欢迎,列举了玫瑰在希腊、波斯、中国的用途。

4、 推理判断题。联系上一句“Transportation by air…all over the world.”可知,空运促成了玫瑰销售的全球化。这个例子正是用来说明这一点。

5、 主旨大意题。本文对玫瑰栽培的历史和当今玫瑰产业进行了简要介绍。第四段提到了“the ‘Queen of Flower’”,因此用A项作标题十分恰当。

【长难句分析】

5、There is also evidence that roses were highly valued by the Chinese who believed that the flowers could be used to help treat a wide range of illnesses,from toothache to skin and chest diseases.也有证据表明,玫瑰受到中国人的高度重视,他们相信鲜花能够用来帮助治疗各种疾病,包括牙疼、皮肤病和胸部疾病。

该句是复合句。其中there is evidence that是固定句型,意为“有证据表明”;who引导定语从句,修饰the Chinese。

【语篇导读】

本文是说明文。文章介绍了花中女王——玫瑰。文章涉及到罗马人和埃及人栽种玫瑰的历史;还包括玫瑰在历史文化中的地位及对现代文明的影响。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
When I was about twelve, I headed to a restaurant for dinner with my family.It was winter,and on that particular night,the wind was really blowing.As my mom and I headed towards the restaurant from our car,a girl about my age and her mother came up to us.They asked if we had any spare change.My mom immediately asked where they kept their things.They pointed to an old car in a parking across the street.The girl said there were six of them living in that car,which was the same size as my own family.

My mom said she had something to do after handing the people a few dollars.She sent me inside the restaurant with my dad and my three siblings.But she didn’t come.

Later,I found out she had gone home and practically emptied our cupboards into a few bags.Then,she brought that food over to the car and handed the bags to the family.I wasn’t there when that part happened,but I can only imagine the joy it brought to their faces.

A few days later,when I actually found out about what she had done,I asked her why she helped those people.She told me that they were not lucky.I remember the face of that girl who had asked us for change;she was the same age as me,yet we looked so different.

Here I stood, dressed in almost new clothes,headed to dine in a restaurant and then back home to the bedroom I shared with my younger sister.I remember thinking that the girl didn’t have any food to eat and that she was heading back to a cold car shared with five other people.

After painting this picture in my mind,I understood why my mom had done what she did.I will never forget what she did that night,and how she taught me one of the best lessons I ever learned.

1、What can be inferred from the first paragraph?
  • A.The girl’s family lived a hard life.
  • B.The author was happy to go to a restaurant.
  • C.The girl’s family lived in an old house.
  • D.The author’s family was the same size as the girl.
2、Which of the following best describes the author’s mother?
  • A.Reliable and determined.
  • B.Cautious and friendly.
  • C.Considerate and enthusiastic.
  • D.Unusual and optimistic.
3、How did the author feel when she knew what her mother had done?
  • A.She should value what she had.
  • B.Her mother shouldn’t help the strangers.
  • C.She must work hard to reward her mother.
  • D.She was unlucky to have such living conditions.
4、What might be the author’s purpose by writing the text?
  • A.To seek help for the poor family.
  • B.To tell us to show love to others.
  • C.To give a brief introduction of her mother.
  • D.To complain about some social problems.
5、What is the best title of the passage?
  • A.How to support the poor family
  • B.A friend in need is a friend in deed
  • C.The hard life of a little girl’s family
  • D.A lesson in kindness from my mum
【正确答案】
1:A

2:C

3:A

4:B

5:

【答案详解】

1、推理判断题。根据第一段“女孩和她的妈妈向作者的妈妈讨要零钱”以及“她们住在一辆旧汽车里”,不难推断出她们的生活很困难。D项干扰较大,但它是该段最后一句直接给出的信息,非推断所得,故排除。

2、 推理判断题。根据文章第二、三段的描述可知,妈妈在给了她们一些钱后,立刻返回家中拿上食物,走向那辆破旧的汽车,将几袋子的食物送给了那家人。由此推断,这里是描写妈妈体贴、周到而又热心的一面,并非“可靠和有决心”“谨慎和友好”以及“与众不同和乐观”。

3、 推理判断题。根据文章第四、五两段的内容可知,作者把自己的幸福生活和可怜的小女孩作了比较。由此推断,她的感受应该是珍惜自己拥有的一切。

4、推理判断题。作者讲述妈妈帮助穷人让自己有所触动的故事,是为了告诉读者要善待他人,做一个有爱心的人。

5、 主旨大意题。文章最后一句是对全文的概括和总结,选项中只有D项符合句意:妈妈教我善良。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
If you and your friends wish to share a secret, you can write it in code,and no one else will be able to read it.Codes are one way of writing in secret.Ciphers(暗码)are another.In a code each word is written as a secret code word or a code number.In a cipher each letter is changed.

Codes and ciphers have played an important role in the history of the world.Julius Caesar, the Roman ruler who defeated almost all the countries in Europe about 2,000 years ago,used a cipher when he sent secret messages to his troops.During the American Revolution,George Washington’s spies used a kind of code to send his information about the enemy before his military action.In World WarⅡ,the Americans “broke” or figured out Japan’s most important navy codes and got enough information to destroy a powerful Japanese fleet.

Storekeepers use codes to mark their goods.The codes show how much is paid for the goods or when they are added to the stock.Businessmen use codes to hide plans from their business enemies.Sometimes personal letters or diaries are written in code.Many people enjoy figuring out codes and ciphers simply as a hobby.

In the 16th century,codes and ciphers were very popular among scientists.They wrote messages to each other in code so that no one else would learn their secrets.Geronimo Gardano,an Italian astrologer(占星家),mathematician,and doctor,invented the trellis cipher.He took two sheets of paper and cut exactly the same holes in each one.Then he sent one sheet,which he called a trellis,to a friend and kept the other for himself.Whenever he wanted to write a message,he put his trellis over a clean sheet of paper and wrote the secret message through the holes.There he removed the trellis and filled the rest of the paper with words that would make sense.When his friend received it,he put his trellis over the writing and read the secret message.

1、The best title of this passage would be ______.
  • A.Codes and ciphers
  • B.Differences between codes and ciphers
  • C.History of codes and ciphers
  • D.Inventors of codes and ciphers
2、Which of the following statements is TRUE?
  • A.Ciphers can be broken or figured out more easily than codes.
  • B.You could read some words in Geronimo’s letter without his trellis.
  • C.The first person who ever used a cipher in history was Julius Caesar.
  • D.Fondness of using codes was the hobby of the scientists in the 1600s.
3、According to Geronimo Gardano,a trellis is ______.
  • A.a piece of paper with many small holes
  • B.a secret message with a lot of small holes
  • C.a letter with unreadable words and sentences
  • D.a sheet of paper with groups of Arabic figures
4、It is NOT mentioned in the passage that codes and ciphers are used for the purpose of ______.
  • A.military affairs
  • B.commercial secrets
  • C.scientific achievements
  • D.personal enjoyment
【正确答案】
1:A

2:B

3:

4:C

【答案详解】

1、主旨大意题。文章第一段点明了本文的中心话题,密码和暗码是有效保护秘密的两种方式,故选A。

2、 推理判断题。根据最后一段倒数第二句There he removed the trellis and filled the rest of the paper with words that would make sense.(Geronimo拿掉框架,然后在纸张的空白部分填满讲得通的内容。)可推知没有框架也可以读他的信件。

3、推理判断题。最后一段的第四、五两句提到他将两张纸剪成同样的框架,然后把其中一张寄给他朋友,这样对方就可以利用这张框架来套读信件的内容,故选A。

4、细节理解题。第二段提到密码和暗码的军事作用,第三段提到了其在保护商业秘密和作为个人爱好方面的作用,文章中没有提到其在科学成就方面的作用。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
Wang Weiguo,an award-winning actor of the National Theatre Company of China,was wandering through Bejing’s Panjiayuan Flea Market when he found a treasure,20 exquisite(精致的)picture frames.He bought them all.

Inside the frames was a woman’s life story.There were pictures of her as a baby and a growing child and pictures with her parents.Wang Weiguo was sure someone had lost them.He contacted the police and media.He showed them to friends and to people living outside China.No one recognized the people in the photographs.

That was 1999.Wang never gave up the search.In 2010 he told the story to a TV host,Zhang Zequn,who suggested he contact China Radio International.Within three months of the story’s being posted on CRI,someone recognized Julie Ege in one of the photographs.The wonderful Norwegian actress and model was the mother of the child whose growing years the photos traced.

The child was Joanna Syson.She moved to Beijing in the 1990s to study Chinese.In 1999 she returned to Norway for six months,entrusting(委托)all her belongings,including the photographs,to a friend.When she returned,the friend was gone.So were her belongings.She was heartbroken.

More than a decade passed.Then,thanks to the story posted on CRI and to a visitor to the website,the trail(踪迹)finally led to Joanna Syson.She traveled to Bering to meet Wang Weiguo,who had searched for her for 12 years,and to recover her treasured photographs.

Syson’s Norwegian home was burned a few years ago.All of her family photographs were lost.Now at least,she has the photographs found by a good man that never stopped trying to return them to her.

1、why do you think Wang Weiguo bought the picture frames?
  • A.Because he intended to add them to his collection of treasure.
  • B.Because he wanted to make a profit out of them.
  • C.Because he wanted to return them to the owner.
  • D.Because they were specially made and exquisite.
2、Which of the following can best describe Wang Weiguo?
  • A.Enthusiastic and open-minded.
  • B.Easy-going and confident.
  • C.Kind and full of determination.
  • D.Sensitive and stubborn.
3、Which of the following statements about Wang Weigno is possibly true?
  • A.He made every effort to find the owner.
  • B.He spent little time figuring out the background of the owner.
  • C.His friends were all willing to help him find the owner.
  • D.One of his friends worked for China Radio International.
4、What is the best title of the text?
  • A.Flea market treasure finds its way home
  • B.Precious treasure spotted in a flea market
  • C.A warm-hearted and honest Chinese actor
  • D.Where there is a will there is a way
【正确答案】
1:C

2:C

3:A

4:A

【答案详解】

1、推理判断题。根据第二段内容可知,王卫国确定这些精美的相框是主人遗失的,并且做出种种努力,希望能物归原主。由此推断,这也是他买下全部相框的原因。

2、推理判断题。王卫国想尽办法,花了整整12年的时间,终于找到了照片的主人。这足以说明他是一个善良而又充满决心的人。A:热情豁达;B:随和自信;D:敏感固执,均与文章描述不符。

3、 细节理解题。这篇文章主要就是讲述王卫国12年来为寻找照片主人而付出的努力,故A项正确;B、C两项文章并未提及;根据第三段第二句可知D项错误。

4、主旨大意题。文章主要讲述王卫国为在跳蚤市场买来的老照片寻找到主人的故事,故A项符合文章主旨。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
Going on holiday not only makes you feel good while you’re there,but also gain your health benefits for months,new research shows.

Jetting off to exotic destinations such as the Maldives cuts your blood pressure,helps you sleep better and bounce back from stress,it found.The benefits last at least a fortnight longer than the vacation and can be felt for months in some cases where it is claimed.Experts say workers should always take their full holiday entitlement(权利)each year to get the benefits,but as many as one in three don’t.

The study compared key health markers in holidaymakers visiting Thailand,Peru or the Maldives,with people who stayed at home and continued working.The average blood pressure of those on holiday dropped by six percent while the workers saw their blood pressure rise by two percent over the same period.The sleep quality of holidaymakers improved by 17 percent while that of the non-holidaymakers deteriorated by 14 percent.

The study also found the ability of vacationers to recover from stress,known as the stress-resilience test,improved by 29 percent.There was a 71 percent fall in stress-resilience scores among workers.Tests showed fallen blood glucose(葡萄糖)levels,reduced risk of diabetes(糖尿病),trimmer waistlines and improved mood and energy levels,with the effects sustained for at least two weeks after returning home.

The Holiday Health Experiment was conducted by tour operator Kuoni and Nuffield Health,the UK’s largest health care charity.

1、According to the passage,how many people go on holiday?
  • A.Two thirds.  
  • B.One third.
  • C.17 percent.
  • D.A quarter.
2、Which of the following can we infer from the passage?
  • A.The further you go,the better you get the benefits.
  • B.Most people like to stay at home during the holiday.
  • C.The result of the study is mostly based on the description from the people involved.
  • D.Holidaymakers are more adaptable than non-holidaymakers.
3、The author intends to tell us that ______.
  • A.we have to go on holiday as much as possible
  • B.you’ll certainly get depressed if you don’t go on holiday
  • C.we had better go on holiday for the benefits of health
  • D.it is best to go to foreign countries like Maldives
4、The best title of the passage is ______.
  • A.A Holiday Health Experiment
  • B.Health Benefits from Holiday
  • C.Health Problems of Having Holiday
  • D.Key Health Markers in Holidaymakers
【正确答案】
1:A

2:D

3:C

4:B

【答案详解】

1、细节理解题。根据第二段中的but as many as one in three don’t可知三分之一的人不度假,所以度假的人是三分之二。

2、 推理判断题。根据第三、四段得知度假的人在很多方面都优于不度假的人,所以度假者比非度假者适应性更强。

3、 推理判断题。文章介绍了度假的多种好处,故推知作者想告诉我们为了我们的健康请度假。

4、 主旨大意题。本文在第三、四段一直在阐述度假的好处,故选B。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
The fourth round of heavy smog that hit Beijing in four weeks has sent more people to the hospital with respiratory(呼吸的)illnesses and led to calls for laws to control the pollution.

Pan Shiyi,a real estate developer,said he is planning to propose(提出)a Clean Air Act to the local government.As a representative of the Beiing Municipal People’s Congress,he started an online survey at 9:20 a.m.Within three hours,more than 25,000 web users,or 99 percent of total respondents,welcomed his proposal on Sina Weibo,China’s Twitter.

They have good reasons to stand alongside Pan.The latest round of haze(雾霾)reduced visibility to under 500 meters in many parts of the city.The smog has also led to a great increase in respiratory illnesses,particularly among children and the elderly.Anxious parents and doctors almost all blame the smoggy air for the illnesses.Though most schoolchildren are home for the winter holidays,the bad air can easily move indoors.Besides,ordinary medical masks fail to provide adequate protection,so some people have turned to gas masks and respirators(呼吸器).

The causes of the scary smog are rather mysterious,though experts blame excessive emissions and the mountains around Beijing that trap pollution in winter,unless there is adequate wind to clear it away.Some critics have pointed fingers at China’s top two oil firms,China National Petroleum Corp and China Petrochemical Corporation,saying the companies’ outdated production technologies produce large quantities of substandard,high-polluting gas fuel.

Meanwhile,concerned Beijingers have moved their brainstorming sessions to cyberspace.If Pan’s proposal for a Clean Air Act is adopted,netizens say the new law should include items providing for “car-free days” in times of smog,higher standards for vehicle fuel,stricter restrictions on industrial and exhaust gas emissions,and more effective protection for the public.

Beijing is not the only city that has ever lost the blue sky.Five days of thick fog caused thousands of deaths in Britain in December 1952,urging the government to pass the first Clean Air Act in 1956,which introduced smokeless zones and cleaner fuels to reduce pollution.That may provide some experience for Beijing to refer to.

1、Why did Pan Shiyi started an online survey?
  • A.To investigate the public’s opinions on pollution.
  • B.To tell people the danger of the smoggy weather.
  • C.To call on more people to support his proposal.
  • D.To collect supporting evidences for his proposal.
2、What can we learn from the passage?
  • A.People are clear about the causes of the smoggy weather.
  • B.Children staying indoors will not get respiratory illnesses.
  • C.Smog is worse for people with lower resistance to diseases.
  • D.Masks can give people protection against the smoggy weather.
3、Britain is mentioned in the last paragraph to______.
  • A.suggest Beijing should learn from other countries
  • B.let people know many places have this problem
  • C.tell people the situation in Britain is worse
  • D.call on the government to pass Britain’s Clean Air Act
4、What’s the best title for this passage?
  • A.The Use of Gas Masks and Respirators
  • B.Beijingers Call for a Clean Air Act
  • C.Effective Protection for Blue Sky
  • D.The Mysterious Causes of the Scary Smog
【正确答案】
1:

2:

3:

4:

【答案详解】

1、 推理判断题。根据文章第二段内容可知,潘石屹发起网上调查,是因为他计划向地方政府提交《清洁空气法案》的提议(proposal),首先排除A、B两项;再根据常识判断,网上发起投票调查,是为了收集提议受到支持的证据,使其更具说服力,故答案选D。

2、细节理解题。根据第三段第三句可知选C,雾霾导致呼吸性系统疾病的增长,尤其在老人和儿童中(抵抗力较低的人群)。根据第四段第一句可知A项错误;根据第三段倒数第二句可知B项错误;根据第三段最后一句可知D项错误。

3、 推理判断题。根据全文最后一句可推断出,举例是建议北京向英国学习,早日制定《清洁空气法案》。

4、 主旨大意题。文章介绍了北京持续出现的雾霾天气导致的严重危害以及网民们呼吁制定《清洁空气法案》,故B项符合文章主旨。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂

首页上一页下一页末页1/10转到Go

分享到:

相关知识点