|
天天带你学
搜名师、科目

操作成功!

操作失败!

首页高考知识点英语知识点16.完型填空说明文

高考英语知识点

说明文

绩优堂高考知识点说明文

考点

记叙文夹叙夹议文议论文说明文

共计6道相关试题精选知识点题

England was one of the first countries to set aside a day to recognize mothers.In the eighteenth century,  1 many people worked as household servants for the  2  ,“Mothering Sunday”was  3  for them to return home to be with their mothers.Though this  4  stopped when the Industrial Revolution altered the working and living patterns of people,one  5  for mothers was established as a holiday in the twentieth century.

In the United States,Mother’s Day did not become a(n)  6  holiday until 1915.Its establishment was  7  due to the perseverance and love of one  8  ,Anna Jarvis.Anna’s mother had provided strength and support as the family  9  their home in West Virginia and Philadelphia,Pennsylvania  10 her father served as a minister.

When Mrs Jarvis died on May 5,1905,Anna was determined to  11  her.She asked a minister at the church in West Virginia to give a sermon(布道)  12  memory of her mother.

On the same Sunday in Philadelphia,ministers there honoured Mrs Jarvis and all mothers with a(n)  13  Mother’s Day service.Anna Jarvis began writing to congressmen,asking them to 14  a day to honour mothers.In 1910,the governor of West Virginia proclaimed the second Sunday in May as Mother’s Day and a year later every state  15  it.

On Mother’s Day morning some American children  16  the tradition of serving their mothers breakfast in bed.Other children will give their mothers  17  which they have made themselves or bought in  18  .Adults give their mothers red carnations,the official Mother’s Day flower.If their mothers  19  ,they may bring white carnations to their grave sites. This is the busiest day of the year for American  20  .On the special day,family members do not want Mom to cook dinner!

1、
  • A.before
  • B.since
  • C.until 
  • D.when
2、
  • A.poor  
  • B.rich  
  • C.living  
  • D.injured
3、
  • A.protected  
  • B.changed  
  • C.reserved 
  • D.persuaded
4、
  • A.custom 
  • B.form
  • C.habit
  • D.plan
5、
  • A.Monday  
  • B.Wednesday
  • C.Friday  
  • D.Sunday
6、
  • A.ordinary  
  • B.official   
  • C.regular  
  • D.common
7、
  • A.nearly 
  • B.deeply  
  • C.1argely  
  • D.highly
8、
  • A.daughter  
  • B.sister  
  • C.mother 
  • D.waitress
9、
  • A.destroyed 
  • B.found 
  • C.1eft  
  • D.made
10、
  • A.when  
  • B.where   
  • C.why 
  • D.how
11、
  • A.reward  
  • B.award  
  • C.honour
  • D.inspire
12、
  • A.in
  • B.at   
  • C.on  
  • D.for
13、
  • A.easy   
  • B.expensive     
  • C.simple  
  • D.special
14、
  • A.put off
  • B.give up  
  • C.set aside
  • D.take on
15、
  • A.understood   
  • B.celebrated  
  • C.received  
  • D.prevented
16、
  • A.support  
  • B.refuse    
  • C.accept   
  • D.follow
17、
  • A.gifts 
  • B.letters
  • C.calls 
  • D.toys
18、
  • A.schools  
  • B.churches  
  • C.hospitals 
  • D.stores
19、
  • A.went ahead   
  • B.moved on
  • C.passed away 
  • D.stayed up
20、
  • A.departments 
  • B.restaurants   
  • C.offices   
  • D.markets
【正确答案】
1:D

2:B

3:C

4:A

5:D

6:B

7:C

8:A

9:D

10:B

11:C

12:A

13:D

14:C

15:B

16:D

17:A

18:D

19:C

20:B

【答案详解】

1、    此处的意思是在18世纪,那时许多人做家庭佣人故选when。

2、       根据前面的servants可以推知,此处指富人(the rich)。

3、     根据下文中的“for them to return home to be with their mothers”可知,Mothering Sunday是专门留给(reserved)佣人们回家和母亲相聚的日子。

4、     留出Mothering Sunday给佣人回家看望母亲是一种风俗(custom)。

5、    根据文章多次提到的Sunday可知,母亲节是在周日(Sunday)。

6、    根据下文官方设立母亲节可知,这里是指1915年母亲节才成为官方的(official)节日。

7、       根据下文安娜所做的努力可知,母亲节的设立在很大程度上(largely)归功于她。

8、    根据后面讲述的安娜的母亲可知,这里指一个女儿(daughter)的执著和爱。   

9、    这里指在West Virginia and Philadelphia,Pennsylvania安家,make one’s home意为“安家”,是习惯搭配。

10、     根据句中的“her father served as a minister”可知,那里(where)是父亲工作的地方。

11、       母亲去世后,安娜决定向她的母亲表示敬意(honor),下文中的“a day to honor mothers”是提示。

12、  安娜请牧师布道,以表示她对母亲的纪念。in memory of sb.意为“纪念某人”。

13、     根据安娜的做法可知,这是用一种特殊的(special)方式表达对母亲的敬意。

14、      安娜要求留出一天来纪念母亲。set aside有“拨出;留出”之意,符合语境。

15、   空格后的it指代母亲节,这里指一年以后每个州都开始庆祝(celebrated)母亲节。

16、  此处介绍了母亲节的传统庆祝方式:伺候母亲在床上吃早餐。follow the tradition意为“沿袭/遵循传统”。

17、     根据后面which引导的定语从句的内容可知,这里指孩子们送给母亲的礼物(gifts)。

18、  这些礼物是孩子们自己做的,或者是在商店里(stores)买的。

19、      此处白色的康乃馨和上文中的红色的康乃馨形式对比。此处指母亲去世(passed away)。

20、    根据文章的最后一句可知,因为在这个特殊的日子,家人都不想让母亲做饭,所以餐馆(restaurants)很忙碌。

【语篇导读】

在18世纪的英国,佣人们可以在某一个星期天回家陪伴母亲,这是早期母亲节的雏形。后来,美国的安娜给议会写信要求设立一天来表示对母亲的尊敬,为母亲节的确立做出了贡献。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
Directions: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context.

Research has shown that two-thirds of human conversation is taken up not with discussion of the cultural or political problems of the day, not heated debates about films we've just watched or books we've just finished reading, but plain and simple   __51  

Language is our greatest treasure as a species, and what do we   52   do with it? We gossip. About others' behaviour and private lives, such as who's doing what with whom, who's in and who's out—and why; how to deal with difficult   53__   situations involving children, lovers, and colleagues.

So why are we keen on gossiping? Are we just natural  54  , of both time and words? Or do we talk a lot about nothing in particular simply to avoid facing up to the really important issues of life? It's not the case according to Professor Robin Dunbar. In fact, in his latest book, Grooming, Gossip and the Evolution of Language, the psychologist says gossip is one of these really  55  issues.

Dunbar   56   the traditional view that language was developed by the men at the early stage of social development in order to organize their manly hunting activities more effectively, or even to promote the exchange of poetic stories about their origins and the supernatural.Instead he suggests that language evolved among women. We don't spend two-thirds of our time gossiping just because we can talk, argues Dunbar—  57  , he goes on to say, language evolved specifically to allow us to gossip.

Dunbar arrived at his cheery theory by studying the   58   of the higher primates(灵长类动物)like monkeys.By means of grooming—cleaning the fur by brushing it, monkeys form groups with other individuals on whom they can rely for support in the event of some kind of conflict within the group or  59   from outside it.

As we human beings evolve from a particular branch of the primate family, Dunbar  __60   that at one time in our history we did much the same.Grouping together made sense because the bigger the group, the greater the   61   it provided; on the other hand, the bigger the group, the greater the stresses of living close to others.Grooming helped to   62   the pressure and calm everybody down.

But as the groups got bigger and bigger, the amount of time spent in grooming activities also had to be   63   to maintain its effectiveness. Clearly, a more   __64   kind of grooming was needed, and thus language evolved as a kind of vocal(有声的)grooming which allowed humans to develop relationship with ever-larger groups by exchanging information over a wider network of individuals than would be possible by one-to-one  65   contact.

51、
  • A.claim
  • B.description
  • C.gossip
  • D.language
52、
  • A.occasionally
  • B.habitually
  • C.independently
  • D.originally
53、
  • A.social 
  • B.political 
  • C.historical 
  • D.cultural
54、
  • A.admirers
  • B.masters 
  • C.users
  • D.wasters
55、
  • A.vital
  • B.sensitive 
  • C.ideal 
  • D.difficult
56、
  • A.confirms
  • B.rejects 
  • C.outlines
  • D.broadens
57、
  • A.for instance 
  • B.in addition 
  • C.on the contrary
  • D.as a result
58、
  • A.motivation
  • B.appearance 
  • C.emotion
  • D.behaviour
59、
  • A.attack
  • B.contact
  • C.inspection
  • D.assistance
60、
  • A.recalls
  • B.denies 
  • C.concludes
  • D.confesses
61、
  • A.prospect
  • B.responsibility
  • C.leadership
  • D.protection
62、
  • A.measure 
  • B.show 
  • C.maintain 
  • D.ease
63、
  • A.saved 
  • B.extended
  • C.consumed
  • D.gained
64、
  • A.common
  • B.efficient 
  • C.scientific 
  • D.thoughtful
65、
  • A.indirect
  • B.daily
  • C.physical
  • D.secret
【正确答案】
51:C

52:B

53:A

54:D

55:A

56:B

57:C

58:D

59:A

60:C

61:D

62:D

63:B

64:B

65:C

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
21、
  • A. way       
  • B. track            
  • C. path          
  • D. road
22、
  • A. buying       
  • B. folding           
  • C. delivering       
  • D. reading
23、
  • A. acts         
  • B. shows          
  • C. appears      
  • D. sounds
24、
  • A. open          
  • B. eat              
  • C. find           
  • D. finish
25、
  • A. lying          
  • B. waiting          
  • C. talking       
  • D. sitting
26、
  • A. Next         
  • B.Every           
  • C. Another        
  • D. One
27、
  • A. goes on         
  • B. ends up         
  • C. lasts           
  • D. returns
28、
  • A. bravely         
  • B. happily        
  • C. loudly        
  • D. carelessly
29、
  • A. leave        
  • B. shake            
  • C. keep       
  • D. watch
30、
  • A. size           
  • B. shape             
  • C. weight        
  • D. strength
31、
  • A. cushion     
  • B.desk              
  • C. shoulder      
  • D. book
32、
  • A. action       
  • B. position          
  • C. rest          
  • D. side
33、
  • A. memory     
  • B. reason           
  • C. question       
  • D. purpose
34、
  • A. thinking       
  • B. working           
  • C. walking      
  • D. driving
35、
  • A. changes      
  • B. events             
  • C. ideas         
  • D. accidents
36、
  • A. up            
  • B. off             
  • C. along        
  • D. down
37、
  • A. lucky          
  • B. awake            
  • C. calm         
  • D. strong
38、
  • A. in time       
  • B. at first          
  • C. as usual      
  • D. for example
39、
  • A. dust          
  • B. water              
  • C. grass        
  • D. bush
40、
  • A. tired           
  • B. drunk            
  • C. lonely        
  • D. lazy
【正确答案】
21:A

22:D

23:C

24:B

25:D

26:C

27:A

28:C

29:B

30:C

31:B

32:C

33:A

34:D

35:D

36:B

37:A

38:D

39:B

40:A

【命题立意】

21、考查名词词义辨析。

22、考查动词词义辨析。

23、考查动词词义辨析。

24、考查动词词义辨析。

25、考查动词词义辨析。

26、考查形容词词义辨析。

27、考查动词及动词短语辨析。

28、考查副词词义辨析。

29、考查动词词义辨析。

30、考查名词词义辨析。

31、考查名词词义辨析。

32、考查名词词义辨析。

33、考查名词词义辨析。

34、考查动词词义辨析。

35、考查名词词义辨析。

36、考查动词短语辨析。

37、考查形容词词义辨析。

38、考查短语辨析。

39、考查名词词义辨析。

40、考查形容词词义辨析。

【解题思路】

21、根据from work可知选A,on the way home意为“在回家途中”。

22、此处指在回家的车上,所以应为“读”报纸,故选D项。

23、读了几秒钟报纸后,看起来好像要把报纸吃掉一样。it appears意为“看起来”,故选C项。

24、根据上一题可知,此人似乎要将报纸吃掉一样,这样才是打瞌睡的状态,而不是“打开”“发现”或者“读完”,故选B项。

25、根据语境可知,睡着了头靠在旁边人的肩膀上,只有坐在旁边才能靠在肩膀上,故选D项,现在分词短语作后置定语。

26、此处列举另外一个容易睡觉的场所,是众多当中的又一个,another意为“另一,又一”,符合语境,故选C项。

27、此处指容易睡觉的场所,go on意为“继续;发生”;end up意为“结束”;last意为“持续”;return意为“回来”,故选A项。

28、根据下文可知,教授让别的同学叫醒他,是因为他打鼾的声音太大了,故选C项。

29、打鼾说明睡得深,因此需要摇醒他,故选B项。

30、更令人尴尬的是学生趴在桌上睡着了,头的重量使得胳膊滑下桌子,故选C项。

31、根据上题可知,胳膊离开了桌子,故选B项。

32、胳膊离开了桌子带动身体的其他部分滑到地上,故选C项,意为“剩下的部分”。

33、跌到地上所以醒来,但是对自己为什么这样却一点没印象,故选A项,意为“记忆”。

34、根据下文提到司机可知,此处指最严重的事情是开车打瞌睡,故选D项。

35、警察的报道中几乎都是由于开车睡觉导致的事故,故选 D项。

36、开车时睡觉,所以将车开出了道路,go off意为“离开,进行”,故选B项。

37、“they are not seriously hurt”是开车睡觉时较幸运的结果,故选A项。考生如果不考虑上下文联系的话会误选其他选项,实际上此处描述的是在开车睡觉发生事故以后的推论,故其他词不符合语境。

38、in time意为“及时”;at first意为“首先”;as usual意为“像往常一样”;for example意为“例如”。接下来的描述是举例说明开车睡觉的危险性,故选D项。

39、车开进了河里,当然是在水里醒来,故选B项。

40、与文章第一句相呼应,人在真正感到疲劳时,不论在哪里,没有什么可以阻止他睡觉,故选A项。

【知识拓展】

27、考生对于单词和短语的词义记忆要尽可能全面,go on意为“发生”,这是很多考生注意不到的,因此需要知识的积累。

【易错点】

24、根据常规思维,考生不会想到用eat这个词,会选D项,所以需要考生发挥想象。

【文章大意】

人在感到疲倦时,睡眠便会不分时间、地点与场合发生。文章讲述了在不同场合或环境下人们睡觉的状态及后果。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
Section A

    Directions: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context.

People on a college campus were more likely to give money to the March of Dimes if they were asked for a donation by a disabled woman in a wheelchair than if asked by a nondisabled woman. In another   50   , subway riders in New York saw a man carrying a stick stumble(绊脚) and fall to the floor. Sometimes the victim had a large red birthmark on his   51  ; sometimes he did not. In this situation, the victim was more likely to   52    aid if his face was spotless than if he had an unattractive birthmark. In    53   these and other research findings, two themes are    54   : we are more willing to help people we like for some reason and people we think  55  assistance.

In some situations, those who are physically attractive are more likely to receive aid.

   56  , in a field study researchers placed a completed application to graduate school in a telephone box at the airport. The application was ready to be   57   , but had apparently been "lost". The photo attached to the application was sometimes that of a very    58    person and sometimes that of a less attractive person. The measure of helping was whether the individual who found the envelope actually mailed it or not. Results showed that people were more likely to   59   the application if the person in the photo was physically attractive.

The degree of   60  between the potential helper and the person in need is also important. For example, people are more likely to help a stranger who is from the same country rather than a foreigner. In one study, shoppers on a busy street in Scotland were more likely to help a person wearing a(n)     61    T-shirt than a person wearing a T-shirt printed with offensive words.

Whether a person receives help depends in part on the "worth" of the case. For example, shoppers in a supermarket were more likely to give someone.   62   to buy milk rather than to buy cookies, probably because milk is thought more essential for   63   than cookies. Passengers on a New York subway were more likely to help a man who fell to the ground if he appeared to be    64   rather than drunk.

50、
  • A.study 
  • B.way
  • C.word 
  • D.college
51、
  • A.hand 
  • B.arm 
  • C.face
  • D.back
52、
  • A.refuse
  • B.beg 
  • C.lose
  • D.receive
53、
  • A.challenging 
  • B.recording
  • C.understanding 
  • D.publishing
54、
  • A.important
  • B.possible
  • C.amusing  
  • D.missing
55、
  • A.seek 
  • B.deserve
  • C.obtain 
  • D.accept
56、
  • A.At first 
  • B.Above all
  • C.In addition
  • D.For example
57、
  • A.printed
  • B. mailed
  • C.rewritten
  • D.signed
58、
  • A.talented 
  • B.good-looking 
  • C.helpful
  • D.hard-working
59、
  • A.send in
  • B.throw away
  • C.fill out 
  • D.turn down
60、
  • A.similarity 
  • B.friendship
  • C.cooperation 
  • D.contact
61、
  • A.expensive
  • B.plain
  • C.cheap
  • D.strange
62、
  • A.time 
  • B.instructions
  • C.money
  • D.chances
63、
  • A.shoppers 
  • B.research
  • C.children   
  • D.health
64、
  • A.talkative 
  • B.handsome
  • C.calm
  • D.sick
【正确答案】
50:A

51:C

52:D

53:C

54:A

55:B

56:D

57:B

58:B

59:A

60:A

61:B

62:C

63:C

64:D

【命题立意】

50、考查名词词义辨析。难度中等。

51、考查名词词义辨析。难度中等。

52、考查动词词义辨析。难度中等。

53、考查动词词义辨析。难度中等。

54、考查形容词词义辨析。难度中等。

55、考查动词词义辨析。难度中等。

56、考查介词短语辨析。难度中等。

57、考查动词词义辨析。难度中等。

58、考查形容词词义辨析。难度中等。

59、考查动词短语辨析。难度中等。

60、考查名词词义辨析。难度中等。

61、考查形容词词义辨析。难度中等。

62、考查名词词义辨析。难度较小。

63、考查名词词义辨析。难度中等。

64、考查形容词词义辨析。难度中等。

【解题思路】

50、根据下文“In________these and other research findings”可知,此处讲述的是另一份研究结果。study与research为近义词。故A项正确。

51、根据下文“..if his face was spotless than if he had an unattractive birthmark”可知,此处指受害者脸上有红色的胎记。故C项正确。

52、refuse“拒绝”;beg“乞讨”;lose“丢失”;receive“收到;接收”。由下文“..those who are physically attractive are more likely to receive aid.“可知,脸上没有瑕疵的受害者比脸上有胎记的人更容易得到帮助。故D项正确。

53、challenge“挑战”;record“记录”;understand“理解”;publish“出版”。由语境可知,此处指在理解这些和别的研究发现时,故C项正确。

54、important“重要的”;possible“可能的”;amusing“有趣的”;missing“失踪的”。由语境可知,有两个主题是非常重要的。故A项正确。

55、seek“寻找”;deserve“应得;值得”;obtain“获得”;accept“接受”。由语境可知,我们更愿意去帮助那些我们喜欢的人或者我们认为值得帮助的人。故B项正确。

56、at first“起初”;above all“首先”;in addition“另外”;for example“例如”。由语境可知,下文是在举例说明“In some situation,those who are physically attractive are more likely to receive aid.”。故D项正确。

57、print“印刷”;mail“邮寄”;rewrite“改写”;sign“签署”。根据上文“a completed application”及下文“..the envelope actually mailed..”可知,这份完整的申请将要被邮寄出去。故B项正确。

58、talented“有才能的”;good-looking“相貌好看的”;helpful“有益的”;hard-working“勤奋的”。由下文“a less attractive person”及“..was physically attractive”可知,申请表里附的照片有时好看,有时则反之。故B项正确。

59、send in“递送,寄送某处进行处理”;throw away“丢弃”;fill out“填写”;turn down“拒绝;关小”。由语境可知,结果表明,如果这个人的照片看起来有魅力的话,人们更愿意寄送这份申请。send in与上文“..actually mailed it or not”中的mail相照应。故A项正确。

60、similarity“相似点”;friendship“友谊”;cooperation“合作”;contact“接触;联系”。由下文所举的例子可知,潜在的提供帮助者与需要帮助的人之间的相似度也是很重要的。故A项正确。

61、expensive“昂贵的”;plain“无花纹的;朴素的”;cheap“便宜的”;strange“陌生的”。由语境可知,相比穿着印有攻击性言语的T恤衫的人,顾客更愿意帮助衣着朴素的人。故B项正确。

62、time“时间”;instructions“指令;说明”;money“钱”;chances“机会”。此处指用钱买牛奶。故C项正确。

63、shoppers“购物者;顾客”;research“研究”;children“孩子”;health“健康”。由语境可知,也许是因为人们认为牛奶比饼干更有益于健康。故D项正确。

64、talkative“多嘴的”;handsome“英俊的”;calm“平静的”;sick“生病的”。由语境可知,如果一个人因生病而不是酗酒而跌倒的话,人们更愿意去帮助他。故D项正确。

【文章大意】

本文是一篇调查报告。生活中人人都需要帮助,但在什么样的情况下更容易获得帮助呢?文章陈述了研究人员通过不同的调查研究所发现的一些不同情况。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
  完形填空(共20小题;每小1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。

 Body language is the quiet, secret and most powerful language of all ! It speaks    36   than words. According to specialists, our bodies send out more   37   than we realize. In fact, non-verbal(非言语) communication takes up about 50% of what we really   38    . And body language is particularly   39   when we attempt to communicate across cultures. Indeed, what is called body language is so   40   a part of us that it's actually often unnoticed. And misunderstandings occur as a result of it.  41  , different societies treat the  42  between people differently. Northern Europeans usually do not like having  43  contact (接触) even with friends, and certainly not with  44   . People from Latin American countries,  45   , touch each other quite a lot. Therefore, it's possible that in   46   , it may look like a Latino is      47   a Norwegian all over the room. The Latino, trying to express friendship, will keep moving  48   . The Norwegian, very probably seeing this as pushiness, will keep  49   - which the Latino will in return regard as  50   .

Clearly, a great deal is going on when people  51   . And only a part of it is in the words themselves. And when parties are from  52   cultures, there's a strong possibility of   53   . But whatever the situation, the best  54   is to obey the Golden Rule: treat others as you would like to be  55   .

36、
  • A.straighter
  • B.louder
  • C.harder
  • D. further
37、
  • A.sounds
  • B. invitations
  • C.feelings
  • D.messages  
38、
  • A.hope
  • B. receive
  • C.discover
  • D.mean
39、
  • A.immediate
  • B.misleading
  • C.important
  • D.difficult
40、
  • A.well
  • B.far
  • C.much
  • D.long
41、
  • A.For example
  • B.Thus
  • C.However
  • D.In short
42、
  • A.trade
  • B.distance
  • C.connections
  • D.greetings 
43、
  • A.eye
  • B. verbal 
  • C.bodily
  • D.telephone
44、
  • A.strangers
  • B.relatives
  • C.neighbours
  • D.enemies
45、
  • A.in other words 
  • B.on the other hand  
  • C.in a similar way 
  • D.by all means
46、
  • A.trouble 
  • B.conversation
  • C.silence
  • D.experiment
47、
  • A.disturbing
  • B.helping
  • C.guiding
  • D.following
48、
  • A.closer
  • B.faster
  • C.in 
  • D.away
49、
  • A.stepping forward
  • B.going on
  • C.backing away
  • D.coming out
50、
  • A.weakness
  • B.carelessness
  • C.friendliness
  • D.coldness
51、
  • A.talk
  • B.travel
  • C.laugh 
  • D.think
52、
  • A.different 
  • B.European
  • C.Latino
  • D.rich
53、
  • A.curiosity
  • B.excitement
  • C.misunderstanding
  • D.nervousness
54、
  • A.chance
  • B.time
  • C.result
  • D.advice
55、
  • A.noticed
  • B.treated 
  • C.respected
  • D.pleased
【正确答案】
36:B

37:D

38:D

39:C

40:C

41:C

42:A

43:C

44:A

45:B

46:B

47:D

48:A

49:C

50:D

51:A

52:A

53:C

54:D

55:B

【命题立意】

36、考查形容词词义辨析。难度较小。

37、考查名词词义辨析。难度中等。

38、考查动词词义辨析。难度中等。

39、考查形容词词义辨析。难度中等。

40、考查形容词词义辨析。难度中等。

41、考查词义辨析。难度较小。

42、考查名词词义辨析。难度中等。

43、考查词义辨析。难度中等。

44、考查名词词义辨析。难度中等。

45、考查介词短语辨析。难度中等。

46、考查名词词义辨析。难度中等。

47、考查动词词义辨析。难度较小。

48、考查词义辨析。难度较小。

49、考查动词短语辨析。难度中等。

50、考查名词词义辨析。难度中等。

51、考查动词词义辨析。难度较小。

52、考查形容词词义辨析。难度中等。

53、考查名词词义辨析。难度中等。

54、考查名词词义辨析。难度中等。

55、考查动词词义辨析。难度中等。

【解题思路】

36、句意为:肢体语言胜于言语。sth speaks louder than words是常用结构,表示“……胜于言语”。故答案选B。

37、句意为:……我们的身体所发出的信息比我们所意识到的要多。message表示“信息”,与文意相符。故答案选D。

38、句意为:事实上,非言语交流可以表达我们真正意图的50%。mean表示“(声音、文字、信号等传递的)意义,意思”,符合语境。故答案选D。

39、句意为:当我们试图进行跨文化交流时,肢体语言特别重要。important表示“重要的”,与文意相符。故答案选C。

40、句意为:所谓的肢体语言是我们在交流过程中非常重要的一部分,以至于常常被忽视。由此可知,C选项符合文意。故答案选C。

41、根据下文中的“Northern Europeans...People from Latin American countries”这两个例子可知,此处应选“For example”。故答案选A。

42、根据下文“...contact even with friends...touch each other...”可知,此处的语境表示的是对待人与人之间的距离。A项表示“贸易,交易,商业”;B项表示“距离,路程”;C项表示“关系,连接,联络”;D项表示“问候,招呼”。B项符合语境。故答案选B。

43、根据上一句可知,上下句是在谈论人与人接触时应保持的距离,因此下一句句意为:北欧人通常不喜欢身体的接触,甚至是与朋友接触。在四个选项中,C项可作为形容词,表示“身体的”,符合语境。故答案选C。

44、由副词even和certainly可推知,句意为:北欧人当然也不喜欢与陌生人进行身体接触。由此可知,A项符合语境。故答案选A。

45、另一方面,来自拉丁美洲国家的人们之间互相接触得非常多。A项表示“换句话说”;B项表示“另一方面”;C项表示“以类似的方式”;D项表示“尽一切办法,务必,无论如何”。在几个选项中,B项与语境相符。故答案选B。

46、根据语境可知,句意为:因此,在谈话中会出现这样的情形,看起来很像是一个拉丁美洲人在房间里到处追着一个挪威人。B项表示“谈话”,符合语境。故答案选B。

47、disturb表示“妨碍,打扰”;help表示“帮助”;guide表示“引导,带领”;follow表示“跟随,追赶”。根据上文语境及“all over the room”可知,D项符合语境。故答案选D。

48、根据上文语境可知,拉丁美洲人在交流过程中会有很多肢体接触,所以拉丁美洲人为表示友好,会不断地靠近。A项符合语境。故答案选A。

49、根据语境可知,挪威人很可能认为这是行为咄咄逼人,会一直后退。A项表示“举步向前”;B项表示“继续,发生”;C项表示“后退,退却”;D项表示“出来,出版”。C项符合语境。故答案选C。

50、根据语境可知,拉丁美洲人会认为挪威人的做法很冷淡。D项符合语境。故答案选D。

51、句意为:很明显,当人们谈话时,使用了大量的肢体语言。四个选项均为动词,A项的词义与语境相符。故答案选A。

52、句意为:当当事人来自不同的文化区域时,很有可能会发生误解。different表示“不同的”,符合语境。故答案选A。

53、A项表示“好奇,好奇心”;B项表示“兴奋,激动”;C项表示“误会,误解”;D项表示“神经质,焦躁”。根据上文语境可知,不同的文化会产生误解,C项与语境相符。故答案选C。

54、句意为:最好的建议是遵守黄金法则。A项表示“机会”;B项表示“时间”;C项表示“结果”;D项表示“建议”。故答案选D。

55、句意为:你希望别人怎样对待你,你就应该怎样待别人。B项表示“对待”,与短文的语境相符。故答案选B。

【文章大意】

肢体语言被认为是安静的、秘密的、最有力的语言。不同的文化背景下的肢体语言可能会有所不同,如果不了解其中的差别,可能会造成误解。

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂
28、
  • A. reject  
  • B.recite   
  • C. respect  
  • D.remove
29、
  • A.plans 
  • B. tips  
  • C.arguments
  • D.choices
30、
  • A.unsafe  
  • B.excited   
  • C.satisfied 
  • D.awkward
31、
  • A.relief 
  • B. belonging 
  • C.humor  
  • D.direction
32、
  • A.but  
  • B.for 
  • C.so
  • D. or
33、
  • A.forbidden  
  • B. allowed  
  • C.expected 
  • D.tolerated
34、
  • A. emotions  
  • B.concern 
  • C.interest   
  • D.views
35、
  • A. natural
  • B.advisable 
  • C.unwise     
  • D.unnecessary
【正确答案】
28:C

29:B

30:D

31:C

32:B

33:A

34:A

35:C

创建者: 绩优堂 贡献者: 绩优堂

首页上一页下一页末页1/1转到Go

分享到:

相关知识点